Obamas råd till Trump: Förstå att USA är oumbärligt

1 av 2
NYHETER

Efter åtta år har Barack Obama tagit farväl av världsscenen. Han passade på att ge råd till sin efterträdare och pratade om livet efter presidentskapet under sitt sista utlandsbesök som USA:s president.

Obama talade både till det amerikanska folket och till världen under sin sista utländska presskonferens i Lima i Peru.

Han konstaterade att dessa två målgrupper i slutändan är oskiljaktiga. Det var ett centralt budskap under presskonferensen, samtidigt som han förbereder sig för att lämna över till den nyvalde och kontroversielle presidenten Donald Trump.

Råd till Trump

Obama säger att Trumps ledarskap sannolikt kommer att vara mycket olikt hans eget.

– När du är i Ovala rummet, när du börjar interagera med världens ledare, när du ser komplexiteten i frågorna, har det ett sätt att forma ditt tänkande.

Världsfred och välstånd är beroende av ett USA som stödjer en liberal världsordning, sade Obama.

– Det viktigaste rådet jag ger till den tillträdande presidenten är att USA verkligen är en oumbärlig nation i vår världsordning.

"Det betyder inte att du inte gör misstag"

Han reflekterade över tiden som varit och beklagade att han hejdats i frågor som vapenkontroll, en höjning av minimilönen och ökad satsning på infrastruktur.

Men han försvarar principen för sitt presidentskap.

– Kriterierna är vad som är bra för det amerikanska folket, sade han.

– Till sist, i slutet av åtta år, kan jag se tillbaka och säga att jag konsekvent gjort vad jag trodde var bäst. Det betyder inte att man inte gör misstag. Men det innebär att du är sann din ed och dina åtaganden gentemot de människor som valde dig.

Semester med frun

Obama blickade också framåt. Det första han ska göra efter att Trump tagit över är att "ta med Michelle på en semester".

Presidenten sade att han vill "få lite vila, umgås med sina flickor, skriva en del, och tänka en del".

Han planerar inte att omedelbart återgå till politiken.

– Jag vill vara respektfull mot ämbetet och ge den tillträdande presidenten möjlighet att lägga fram sin plattform, sade han.

"Det är ett stort ögonblick"

Flera av världens ledare sade ett känslosamt adjö till Obama i samband med Apec-mötet i Lima.

– Det är ett stort ögonblick, men ett sorgligt ögonblick, att ha vårt sista möte, sade Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.

– Jag kommer att sakna Barack, sade Kanadas Justin Trudeau, i ett uttalande som färgades av en känsla av osäkerhet om vad som komma skall.

TT