Trumps löfte: Byta namn på högt berg

1 av 2
NYHETER

Obama bytte namn på ett berg som en gest till ursprungsbefolkningen i Alaska.

Men Trump har nu lovat att byta tillbaka till det gamla namnet.

Foto: AP
Mount McKinley

Denali är USA:s högsta bergstopp. Det ligger i Alaska och mäter nästan 6 200 meter över havet.

Men namnet har varit omstritt – i över hundra år. 1896 döptes berget till Mount McKinley, efter en mördad amerikansk president. Detta trots att president McKinley var från Ohio, och aldrig hade satt sin fot i Alaska.

”Det höga”

Alaskaborna har därför använt namnet "Denali", som betyder "det höga", på athabaskiska, språket som används av ursprungsbefolkningen. Sedan 1975 har även Denali varit det officiella namnet i delstaten men Ohio-politiker har förhindrat namnbytet på federal nivå.

Förra året bytte dock Obama namnet till Denali även på federal nivå. Beskedet mottogs med glädje i Alaska.

”En förolämpning”

– Jag vill tacka presidenten för att han samarbetade med oss så att vi kan visa visa vår respekt och tacksamhet åt Atahabascafolket i Alaska, sa den republikanska senatorn Lisa Murkowski.

Men Ohiopolitiker – och dåvarande presidentkandidaten Donald Trump – var inte lika glada. I en tweet skrev Trump att namnbytet var "en förolämpning" mot, den viktiga vågmästarstaten, Ohio. Trump lovade därför att byta tillbaka till Mount McKinley.

Oklart om löftet hålls

När nyhetsbyrån AP frågade den nyvalda presidentens stab är det oklart om Trump kommer att hålla sitt löfte.

Troy Eid, en av politikerna i Trumps övergångsteam, vill inte kommentera ärendet. En talesperson för ursprungsbefolkningen i Alaska, Victor Jospeh, säger att namnbytet knappast är en förolämpning mot Ohio.

– Men det var en förolämpning mot vårt lands första befolkning när de tog ifrån dem namnet och gav det till någon annan, säger han till AP .