IS tros ha använt fruktad giftgas

Experten: mycket effektivt terrorvapen

1 av 2 | Foto: AP
Saddam Hussein var Iraks diktator fram till 2003.
NYHETER

Islamiska staten, IS, tros ha använt senapsgas i en attack mot civila i Syrien.

Minst 30 personer har visat symptom av kemisk förgiftning enligt läkare på plats.

– Det är mycket oroande att en terrororganisation tycks ha god tillgång till kemiska vapen, säger Åke Sellström som tidigare arbetat med FN:s vapeninspektioner i Syrien.

Det var under en konfrontation mellan IS och en fraktion av den fria syriska armén i fredags som 50 granater ska ha avfyrats mot ett bostadsområde i staden Marea.

Lokala källor uppger för den människorättsorganisationen Syrian American Medical Society (SAMS) att attacken genomfördes av IS-trupper.

Varnar för nya attacker

Enligt Al-Jazeera ska ett av SAMS fältsjukhus i Aleppo tagit emot skadade efter attacken som visade tydliga symptom på att ha utsatts för någon form av kemisk attack.

Blåsor, kraftiga andningsbesvär och blod i ögonvitorna anses vara typiska symptom för just senapsgas.

Minst 30 personer ska ha drabbats, men ingen person uppges ha dött av skadorna. Flera humanitära organisationer varnar nu för att följderna om IS fortsätter attackera med kemiska stridsmedel.

USA har tidigare anklagat terrororganisationen för att ha använt senapsgas mot kurdiska styrkor i norra Syrien, liksom vid en attack i Irak.

”Terrorvapen”

Åke Sellstöm var tidigare chef för FN:s vapeninspektion i Syrien. Han är oroad över de upprepade rapporterna om att IS har använt senapsgas.

– Det markerar ett nytt sätt att föra krig på och om det fortsätter så är det mycket oroanade, säger han.

Senapsgas är sällan direkt dödande, men kan ge mycket obehagliga brännskador. Gasen användes redan under första världskriget som ett effektivt sätt att sätta motståndarsidan ur spel.

- Det är ett effektivt terrorvapen och därför är det oroande om det nu finns i händerna på en sådan organisation som IS.

Saddams lager

Det är oklart hur IS har kommit över giftgasen eller hur mycket de har tillgång till, men en teori är att de kommit över det från plundrade irakiska lager från Saddam Husseins tid.

– Min gissning är att det kommer från Irak, säger Åke Sellström.

Enligt honom är giftgasen mycket lätt att tillverka för den som har de rätta beståndsdelarna.

Staden Marea, där den senaste attacken ägde rum ligger längs med den motorväg som förbinder Aleppo med den turkiska gränsen. Staden har under lång tid legat i frontlinjen för striderna mellan IS och en fraktion av Fria Syriska Armén.