En död och många skadade i explosion i Kiev

Våldsamma demonstrationer utanför parlamentet

1 av 10
NYHETER

En kraftig explosion har inträffat i Kiev i Ukraina.

Tidigare under dagen utbröt våldsamma demonstrationer utanför parlamentet.

Omkring 100 poliser och medlemmar ur det ukrainska nationalgardet har skadats i oroligheterna och en polisman har dödats, enligt TT-AFP-Interfax.

En kraftig explosion inträffade vid 13-tiden på måndagen utanför Ukrainas parlament i huvudstaden Kiev, enligt AFP. Reuters reporter på plats rapporterar att en granat kastades från demonstranterna mot poliserna.

Ett hundratal poliser, demonstranter och journalister ska ha skadats, fyra av dem allvarligt, rapporterar TT-AFP-Interfax. Enligt AFP:s utsände ligger människor och blöder direkt på marken. Många får första hjälpen på plats.

En 25-årig polisman dog i attentatet, rapporterar AFP.

Sammandrabbningarna kommer efter det att Ukrainas parlament ställt sig bakom ett utkast till en förändring av landets grundlag, som ska ge ökat självstyre till landets ryskspråkiga delar. De berörda områdena kontrolleras i dag av proryska rebeller.

Självstyre i öst

Beslutet följer villkoren i det fredsavtal som tecknades i februari och förhoppningen är att det ska kunna leda till ett slut på konflikten, som krävt uppemot 7 000 liv. Det har väckt hårt motstånd från ukrainska nationalister som ser det som ett sätt att legalisera de proryska separatisternas uppror.

Beslutet kom efter en hätsk debatt i parlamentet och röstades igenom med stöd av 265 ledamöter.

Under tiden hade demonstranter samlats utanför parlamentetsbyggnaden. När beslutet hade fattats drabbade de samman med ukrainsk polis. Demonstranterna ska bland annat ha skickat en rökgranat mot parlamentet medan polisen svarade med tårgas, enligt AFP.

Ett trettiotal människor greps på platsen, inklusive mannen som kastade granaten, uppger Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov.