"Kriget mot IS kan ta långt mer än tio år"

1 av 2
NYHETER

Tyskland trappar upp sin militära närvaro i kriget mot terrorgruppen IS kraftigt.

Landets regering har godkänt att skicka upp till 1 200 soldater till Mellanöstern.

Kriget mot IS kan enligt den tyske försvarschefen ta ta långt mer än tio år, rapporterar TT.

Tyskland är sedan tidigare en del av den USA-ledda koalitionen mot terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Som en följd av terrordåden i Paris, och den franske presidenen Francois Hollandes vädjan om hjälp, kommer landet att stärka sin militära insats kraftigt.

– Vi utökar vårt deltagande i den befintliga alliansen med en kamp mot samma IS, men nu i Syrien, säger förbundskansler Angela Merkel, enligt TT.

Skickar krigsskepp

Den tyska regeringen godkände på tisdagsmorgonen planer på att skicka upp till 1 200 soldater, enligt nyhetsbyrån DPA. Något som skulle göra insatsen till Tysklands största utomlands.

Tyskland kommer bland annat att skicka spaningsplan, tankningsplan och ett örlogsfartyg till området, enligt AP. Soldaterna kommer inte att aktivt delta i några strider.

Den tyske försvarschefen André Wüstner är beredd på ett långtvarigt engagemang. Att bekämpa IS kan ta "långt mer än tio år", har han sagt till tysk tv, enligt TT.

Måste godkännas

Beslutet väntas klubbas igenom av det tyska parlamentet på fredag, enligt AP. Eftersom den tyska regeringen har stor egen majoritet talar allt för att förslaget kommer att röstas igenom.

Enligt tyska militärkällor ska trupperna sättas före årsskiftet.

Även Sverige väntas inom kort komma med ett nytt bidrag till koalitionen. Enligt TT kommer samtal mellan regering och opposition inledas inom kort.