IS-ledarens exfru frigiven

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.
NYHETER

IS-ledarens Abu Bakr al-Baghdadis exfru har släppts.

Frigivningen är en del av en fångväxling mellan Libanon och islamister, rapporterar CNN.

Enligt CNN ska Saja al-Dulaimi ha varit gift med terrorgruppens Islamiska statens, IS, ledare Abu Bakr al-Baghdadis.

Irakiskfödda Saja al-Dulaimi, som uppges vara i trettioårsåldern, greps i december i fjol när hon försökte ta sig in i Libanon från Syrien och har sedan dess hållits fängslad nära den libanesiska huvudstaden Beirut.

Dulaimi friges som en del av en fångutväxling mellan den islamista gerillan al-Nusrafronten och den libanesiska staten, enligt en libanesisk säkerhetskälla.

Äktenskapet med världens just nu mest jagade man ska bara ha varat några månader. Paret uppges ha en gemensam dotter som nu är runt fem år.

Bar falskt pass

Sympatierna med den militanta islamismen förefaller vara intakta.

Saja al-Dulaimi har tidigare misstänkts för att ha rest mellan Syrien och Libanon för att komma över pengar till IS. Hon ska ha rest över gränsen med ett falskt syriskt pass.

De uppgifter som libanesisk militär tidigare har uppgett för tidningen Washington Post strider mot terrorgruppens konservativa ideal.

Gift tre gånger

al-Dulaimi ska ha varit gift minst tre gånger och ha bott i flera länder i området. Hon uppges vara viljestark och självständig.

– Hon är inte den stereotypa kvinnan i den militanta islamismens värld, har Fawaz A. Gerges, professor i Mellanösterstudier, sagt till tidningen.