Saudiarabien skapar ny koalition för att bekämpa terror

1 av 3
IS.
NYHETER

34 muslimska länder har bildat en koalition för att bekämpa terrorism.

Alliansen ska genomföra koordinerade militära aktioner mot bland annat Islamiska staten, IS.

”Det är en plikt att skydda muslimska länder mot alla terrorgruppers ondska”, skriver koalitionen i ett uttalande.

Den brutala terrorsekten IS möter hårt motstånd i Syrien. Flyganfallen som Ryssland och den USA-ledda koalitionen genomför har pressat tillbaka organisationen från flera viktiga områden.

Nu kommer nästa bakslag mot terrorgruppen: 34 muslimska länder har bildat en allians för att bekämpa internationell terrorism.

Ska slå mot IS

Det är Saudiarabien som leder den nya koalitionen. Stora länder som Pakistan, Egypten och Turkiet ingår. Målet är att bekämpa IS och andra organisationer som hotar staterna.

”Det är en plikt att skydda muslimska länder mot alla terrorgruppers ondska. Det gäller alla organisationer som sprider död och förstörelse över jorden, och vars mål är att terrorisera oskyldiga”, skriver koalitionen i ett uttalande.

Länderna kommer att genomföra gemensamma militära insatser. De ska koordineras från en bas i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, enligt den statliga nyhetsbyrån Saudi Press Agency.

”Islam förbjuder korruption och förstörelse, och terrorism är en allvarlig kränkning av den mänskliga värdigheten och de mänskliga rättigheterna”, skriver alliansen också.

Iran står utanför

På en presskonferens sa den saudiske försvarsministern Mohammed bin Salman att koalitionen också kommer att samarbeta med andra länder och internationella organisationer i kampen mot terrorn.

Saudiarabiens rival Iran ingår inte i koalitionen. De två länderna står på olika sidor i krigen i Syrien och Jemen.

Förra veckan lyckades Saudiarabien få de syriska oppositionsgrupperna att ställa sig positiva till förhandlingar om landets framtid. President Bashar al-Assad har tidigare vägrat att samtala med oppositionen. Nu hoppas dock det internationella samfundet att Ryssland ska lyckas pressa honom att komma till förhandlingsbordet.

Under tisdagen diskuterade USA:s utrikesminister John Kerry situationen i Syrien med Rysslands president Vladimir Putin i Moskva.