Svälten är nya hotet i Syrien

1 av 6
NYHETER

Fem år av krig, nu slår nästa hot mot krigets Syrien:

Svälten.

I den belägrade staden Madaya riskerar hundratals människor att dö om inte hjälp når fram snarast.

Nyheterna som de senaste dagarna spridits från Madaya är skakande. Invånarna har levt på svältgränsen i månader och bilder de utmärglade barn har till sist fått världen att reagera.

Kanske är det påtryckningarna som till sist fått president Assads regimstyrkor att nu gå med på att släppa igenom hjälptransporter.

Flera har redan dött

Madaya som ligger i bergsområdet vid gränsen till Libanon har varit belägrad sedan i juli. Under den perioden har militären strypt i stort sett all införsel av mat, mediciner och bränsle.

De senaste två månaderna har läget blivit allt mer akut, men ropen på hjälp från omvärlden har inte brutit igenom förrän den senaste veckan när läget förvärrats ytterligare på grund av kyla och stora mängder snö.

Minst 300 barn är akut undernärda och riskerar att svälta ihjäl enligt den syriska människorättsorganisationen Syrian Observatory for Human Rights.

Minst 30 människor ska ha dött hittills.

– Ingen kommer ut eller in ur staden, de som försöker dödas av krypskyttar, säger den syriske läkaren Ammar Ghanem till BBC.

Staden omringas av både regeringsstyrkorna och den libanesiska gerillan Hizbollah som är allierade med president Assad.

Ammar Ghanem och flera andra läkare vittnar om att undernärda barn nu matas med små mängder sylt som upplöst i vatten.

Ris för 250 dollar

Tv-kanalen Al Jazeera har pratat med flera invånare i Madaya som vittnar om att maten snart är helt slut. Den föda som fortfarande finns kvar är vansinnigt dyr. Ett kilo ris kan kosta 250 dollar.

– Det finns inte några katter eller hundar kvar i staden, de är uppätna. Till och med löven börjar ta slut, säger en man vid namn Abu Abdul Rahman till tv-kanalen.

Han säger att hans familj inte haft något att äta på fyra dagar.

Rädda barnen varnar nu att det är extremt bråttom för hjälpsändningar att nå Madya annars kommer flera barn att dö av svält inom de närmaste dagarna.

Flera människorättsorganisationen anklagar Assad för att utnyttja svälten i den belägrade staden som en taktik i kriget.

På samma sätt anklagas oppositionsstyrkor belägra två byar där invånarna främst är shiamuslimer. Även där ska situationen ha blivit akut den senaste tiden

ARTIKELN HANDLAR OM