FN-larmet: 400 måste evakueras omedelbart

1 av 4
NYHETER

Världen har skakats av bilderna på svältande barn i den syriska staden Madaya.

När hjälpkonvojen till slut nådde fram visade sig situationen vara värre än befarat.

”Vi påträffade cirka 400 personer som måste evakueras och få vård OMEDELBART”, skriver FN:s biståndschef Stephen O'Brien på Twitter.

Madaya, en stad med runt 40 000 invånare i bergen vid gränsen mot Libanon, har varit belägrat av syriska regeringsstyrkor i sex månader. Invånare har vittnat om hur de tvingats äta katter, hundar, gräs, löv och insekter och sedan i december har minst 28 människor i staden dött av svält, enligt Läkare utan gränser.

Efter att FN lyckats nå en överenskommelse med den syriska regimen har Madaya nu nåtts av en konvoj med mat, mediciner och filtar. På en marknadsplats möttes hjälparbetarna av utmärglade människor som knappt kunde tala.

– Många var undernärda, svältande. Ingen av människorna log. Det är inte vad du brukar se när du anländer med en konvoj. Barnen jag talade med sa att de inte hade kraft att leka, säger Elizabeth Hoff, Världshälsoorganisationen WHO:s representant i Damaskus, till Reuters.

Ett kilo ris för 300 dollar

Enligt FN:s biståndschef Stephen O'Brien måste cirka 400 personer i staden evakueras omedelbart.

– Vi måste försöka få till stånd arrangemangen så snart som möjligt så att dessa människor kan få medicinsk vård. Annars riskerar de att dö av undernäring eller andra medicinska orsaker, säger O'Brien enligt BBC.

FN konstaterar att lidandet i Madaya saknar motstycke under det fem år långa syriska inbördeskriget. För FN-personal berättade invånare att de kokat soppa på gräs och att ett kilo ris nu kostar runt 300 dollar (cirka 2 700 kronor).

Omänsklig taktik

Flera högt uppsatta FN-representanter har under dagarna fördömt den syriska regimen för situationen i Madaya.

– Att svälta civila är en omänsklig taktik som används av Assadregimen och dess allierade, säger Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft enligt AFP.

Syriens FN-representant Bashar Jaafari avfärdar dock uppgifterna om svält.

– Syriens regering använder inte och kommer inte att använda någon svältpolitik mot sitt eget folk.

Maten som nu levererats till Madaya beräknas räcka till cirka 40 000 människor i en månad. FN:s överenskommelse med den syriska regimen innebär att de får leverera ytterligare två hjälpleveranser.

ARTIKELN HANDLAR OM