Trumps krav på sin rival: ”Hoppa av”

Inför nattens debatt: ”Ted Cruz är född i fel land”

1 av 2
NYHETER

NEW YORK Och så var de bara sju...

Det är ett decimerat manskap som intar scenen när de republikanska presidentkandidaterna i natt samlas för årets första debatt. Men den lär ändå arta sig till en duell mellan favoriterna Donald Trump och Ted Cruz om huruvida den senare i juridisk mening verkligen kan bli president.

– Det finns ingen möjlighet för Ted att fortsätta sin kampanj om han inte reder ut det, slog Trump fast så sent som i går.

Med blott några veckor kvar till det första provvalet i Iowa börjar det slutligen tunnas ut i de republikanska primärvalsleden.

Hopplösa fall som Lindsey Graham och George Pataki – som inte vid ett enda tillfälle sedan i somras haft tillräckliga opinionssiffror för att få delta i huvuddebatten – har sedan förra holmgången, i Las Vegas i mitten av december, slutligen tagit sitt förnuft till fånga och hoppat av.

Petas till barnbordet

Nu petas istället Carly Fiorina – som i höstas såg ut som det största hotet mot Donald Trump – och Rand Paul ner till det som gemenligen kallas barnbordet och Paul är så upprörd över den förödmjukande behandlingen att han bojkottar nattens debatt utanför Charleston i South Carolina helt och hållet.

– Det är ett misstag att försöka exkludera mig, jag åker direkt till Iowa och New Hampshire istället, säger han.

Kvar för den stora kraftmätningen i North Charleston Coliseum finns följaktligen sju rivaler:

Fastighetsmiljardären och tv-kändisen Donald Trump, Texas-senatorn Ted Cruz, neurokirurgen Ben Carson, Florida-senatorn Marco Rubio, förre Florida-guvernören Jeb Bush, New Jersey-guvernören Chris Christie och Ohio-guvernören John Kasich.

Det borde i teorin borga för mer skärpa och högre tempo; vid de tidigare fem republikanska debatterna har deltagarna helt enkelt varit för många.

Men mycket tyder på att den näst sista drabbningen innan vallokalerna öppnar i Iowa – de ska mötas ytterligare en gång innan dess, i Des Moines 27 januari – ändå blir en duell mellan Trump och Cruz.

De är slutliga ”front runners”, en av dem kommer med största sannolikhet att vinna, så det är på den duon strålkastarna nu riktas.

Född i fel land

Cruz har övertaget i Iowa och det har inte undgått Trump, om man säger så. Sedan ett par veckor tillbaka ägnar han praktiskt taget all vaken tid åt att ifrågasätta om Cruz i juridisk mening verkligen kan bli president.

Problemet består i att den djupt konservative senatorn föddes i Kanada – och ibland tolkas det konstitutionella kravet om att en president ska vara ”natural born citizen” som att vederbörande måste ha fötts inom landets gränser. Ingen vet dock och huruvida det är så lär inte vara avgjort förrän Högsta domstolen prövat frågan.

Hotas av stämning

Enligt Trump betyder det med hundraprocentig säkerhet att demokraterna kommer att dra Cruz inför domstol om han vinner nomineringen och det hotet kan partiet inte leva med, menar ”Apprentice”-stjärnan.

I går gick han ett steg längre och mer eller mindre krävde att rivalen avbryter sin kampanj.

– Ledsamt nog finns det ingen möjlighet för Ted att fortsätta förrän han undanröjt tvivlen, hette det på Twitter.

Cruz har å sin sida envist upprepat sitt mantra om att motståndarna inget hellre vill än att se honom och Cruz i direkt konfrontation och därför har han också undvikit en sådan – men i natt kan det bli omöjligt.