Många döda i terrorattack mot universitet

Gärningsmännen öppnade eld i klassrum: ”Sköt urskiljningslöst”

1 av 8
NYHETER

Beväpnade män attackerade ett universitet i nordvästra Pakistan i morse.

Enligt polis blev minst 21 människor skjutna i huvudet. Ytterligare 30 skadades.

Talibanerna tog tidigare på sig attacken - men det förnekades senare av en talesperson.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta Aftonbladet

Flera beväpnade gärningsmän gick till attack mot Bacha Khan-universitetet i Charsadda i nordvästra Pakistan tidigt i morse, svensk tid.

Gärningsmännen tog sig in på skolan i skydd av tät vinterdimma och öppnade eld i klassrum och sovsalar.

– Alla studenter har evakuerats från studenthemmen, men attentatsmännen gömmer sig fortfarande i olika delar av universitetet och några studenter och lärare är fast därinne, sa polismannen Saeed Wazir till nyhetsbyrån Reuters.

”Sköt urskiljningslöst”

En student uppgav för den pakistanska tidningen Express Tribune att de beväpnade männen tog sig in genom en sidoentré i närheten av studenthemmen och sköt sedan urskiljningslöst.

Asim Bajwa, talesperson för den pakistanska armén, skriver på Twitter att fyra angripare skjutits ihjäl. Två av dem ska ha dödats av prickskyttar när de befann sig på ett tak.

Premiärministern: ”En terrorattack”

Ett stort antal militärer, poliser och ambulanser larmades till universitetet. Insatsen pågick i flera timmar. Först vid 08.30-tiden, svensk tid, kom beskedet att angreppet var över.

Polis uppger för nyhetsbyrån AFP att minst 21 människor dödats i attacken. De ska alla ha blivit skjutna i huvudet. Ytterligare 30 skadades.

Tidigare uppgav räddningspersonal för den pakistanska tidningen Dawn att mellan 60 och 70 studenter dödats. De uppgifterna har dock inte bekräftats.

Premiärminister Nawaz Sharif säger i ett uttalande att han är ”djupt sorgsen över den tragiska terrorattacken mot Bacha Khan-universitetet”.

Talibanerna tog först på sig ansvaret för det blodiga dådet. Något som senare tillbakavisades av talespersonen Muhammad Khorasani.

”Vi betraktar ungdomarna som studerar vid icke-militära institutioner som byggare av vårt framtida land och vi ser deras säkerhet och skydd som vårt ansvar”, skriver han i ett uttalande, enligt Reuters.

Samlades för poesiläsning

Omkring 3 000 studenter går på skolan. När angreppet skedde hade många samlats för en poesiläsning till minne av aktivisten och den andlige ledaren Khan Abdul Ghaffar Khan, som gett namn åt universitetet.

Attacken sker lite mer än ett år efter att talibaner dödade över 130 elever på en skola i Peshawar.

ARTIKELN HANDLAR OM