Svensk som gripits i Kina ”erkänner”

1 av 2
NYHETER

Den svenske människorättsaktivisten Peter Dahlin, som gripits i Kina, sägs enligt statliga kinesiska medier ha erkänt sig skyldig och bett om ursäkt för den verksamhet han bedrivit.

35-årige Peter Dahlin anklagas för anstiftan till ”opposition mot regeringen”, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

”Falska och förvrängda bekännelser är en trend i dessa dagar. Den här nyheten är verkligen oroande”, kommenterar Michael Carter, talesperson för organisationen Chinese Urgent Action Working Group, som den västsvenske Peter Dahlin arbetar för.

Gruppen, som ibland kallas China Action, utbildar människorättsaktivister i juridik och stöder jurister som arbetar ideellt med att försvara människor som utsatts för rättsövergrepp.

Carter skriver i ett mejl till TT att vad än svensken har sagt eller inte sagt är omöjligt att till fullo få bekräftat så länge han hålls under övervakning.

”Falskt tal”

Han avvisar påståendena om att Dahlin eller China Action skulle ha ägnat sig åt uppvigling eller försökt åstadkomma oroligheter i Kina.

”Allt tal om kriminell aktivitet som gräsrötter och rättighetsjurister skulle vara delaktiga i är falskt”, skriver Carter.

Han anser att sådana anklagelser bara visar att den kinesiska regeringen uppfattar främjande av mänskliga rättigheter som en kriminell handling.

Utrikesdepartementet kommenterar inte de nya kinesiska medieuppgifterna.

– Vi uttalar oss inte närmare om det här, utan vi fortsätter att arbeta med ärendet, säger presskommunikatör Anna Ekberg.

Fick besök

Hon säger att UD har haft kontakt i fallet både med myndigheterna i Peking och med Kinas ambassadör i Stockholm

Ambassadpersonal fick träffa mannen den 16 januari.

– Efter omständigheterna mådde han väl, säger Ekberg.

Det har funnits oro för Peter Dahlins hälsa eftersom han lider av en ovanlig sjukdom.

– Vi ville försäkra oss om att han är okej och att han har tillgång till de mediciner han behöver. Och det har han, säger Ekberg.

35-åringen greps då han skulle gå ombord på ett flyg från Peking den 3 januari. I helgen anklagades han av kinesiska myndigheter också för ha finansierat kriminella aktiviteter.