Tyskland erkänner massakrer som folkmord

Turkisk ilska efter tyska parlamentets erkännande

NYHETER

Den tyska förbundsdagen har röstat ja till en omdiskuterad resolution som erkänner massakrerna på armenier i det Osmanska riket för hundra år sedan som ett folkmord.

”Ett historiskt misstag”, säger talmannen i det turkiska parlamentet om beskedet.

Godkännandet i underhuset gjordes trots upprepade varningar, hot och protester från Turkiet. Resolutionen röstades igenom med en klar majoritet, rapporterar Reuters.

”Det tyska parlamentets erkännande av 'förvrängda och ogrundade' anklagelser som 'folkmord' är ett historiskt misstag”, skriver Numan Kurtulmus, talman i det turkiska parlamentet och vice premiärminister, på Twitter enligt AFP.

Hot och varningar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hade inför omröstningen sagt att ett erkännande skulle skada banden mellan länderna ”diplomatiskt, ekonomiskt, politiskt, affärsmässigt och militärt”. Turkiets nytillträdde premiärminister Binali Yildirim kallade så sent som på morgonen omröstningen för ”irrationell” och ”ett test för vänskapen mellan länderna”.

Omröstningen är symboliskt viktig eftersom det handlar om just Tyskland, ett land med starka historiska band med Turkiet, säger Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet.

Måste göra upp

– Turkiet kommer inte att bli ett demokratiskt pluralistiskt land om man inte gör upp med sin historia. Det verkar som att folk nu fått upp ögonen för de anti-demokratiska tendenserna i Turkiet, säger Yakoub.

Fler än 20 länder, däribland Frankrike och Ryssland, har erkänt folkmordet på armenier. Sveriges riksdag beslutade 2010 att erkänna massakrerna som ett folkmord, men regeringen – varken den dåvarande borgerliga eller den nuvarande rödgröna – har fattat det officiella beslut som krävs för ett erkännande.

TT