Kriget på Themsen

Britterna tar till blöta vapen – och kändisar – i kampen om en brexit

1 av 5
Det blev ett rejält sjöslag på Themsen i går.
NYHETER

Metoderna för att få britterna att ta ställning till EU blir allt mer desperata.

När fiskare ledda av främlingsfientliga partiet Ukips ledare Nigel Farage demonstrerade på ­Themsen i går möttes de av… Bob Geldof.

– Nigel, du är en bluff! ropade sångaren i sin ­megafon samtidigt som han pekade finger mot brexit-anhängaren Farage.

En sista skälvande vecka återstår tills britterna röstar om att vara eller inte vara kvar i EU.

Davids kamp mot Goliat skulle man kunna likna det vid – det lilla öriket Stor­britannien mot jätten EU. Men här mitt i London blev det i går tvärtom, då delar av landets fiskeflotta möttes av småbåtar med EU-förespråkare som försökte ­preja fartygen.

Politikerna har redan sagt sitt om vad de tycker om brexit – om och om igen.

Liksom forskare, företagsledare och andra höjdare i Storbritannien som befarar konkurs, kris och allmänt kaos om landet lämnar den europeiska gemenskapen. Finansminister George Osborne har exempelvis ­hotat att höja inkomstskatten om brexit blir verklighet och Rolls-Royces ledning skrev nyligen brev till sina 23 000 anställda och varnade för följderna om Stor­britannien lämnar EU.

Ändå tycks brexit­anhängarna bli fler.

Hetsar mot EU

Fiskarnas protest mot EU:s fiskekvoter i går visar styrkan bakom Brexit – och komplexiteten.

Medan Ukip:s ledare ­Nigel Farage manade till kamp mot EU, som han menar lagt beslag på britternas fiske, pekade Bob Geldof på fakta:

– Britterna tjänar mer pengar på fiske än något ­annat land i Europa. Britterna har den näst störst kvoten i Europa efter Danmark, sa han och fortsatte rada upp exempel och kalla Nigel Farage för bedragare.

Stående uppe på däck med en megafon i högsta hugg röt han till över vattnet:

”Det är bara lögner”

– Du är ingen ”Fisher-mans’s friend”! Du sitter i Europaparlamentets fiskkommitté och har närvarat vid ETT av 43 möten, sa Geldof som menar att parti­ledaren inte bryr sig ett dugg om fiske.

– Han har ingen aning om vad han gör. Jag skulle inte lyssna på ett ord av vad han säger. Det är bara lögner, sa Geldof och kallade Farage för värsta sortens opportunist.

Bob Geldof är bara en av många kändisar som gett sig in i leken på senare tid.

ARTIKELN HANDLAR OM