USA-diplomater: Vi borde bomba al-Assad

Höga tjänstemän sågar Obamas utrikespolitik i hemligt dokument

1 av 3
NYHETER

Ett regimskifte i Syrien är det enda sättet att besegra terrorsekten IS. Därför borde USA slå till med militära angrepp mot den syriska regeringen.

Det skriver ett stort antal höga tjänstemän på det amerikanska utrikesdepartementet i ett hemligt internt dokument, rapporterar Wall Street Journal.

Sedan i början av 2014 leder USA en koalition som bombar IS-fästen i krigets Syrien. Men de amerikanska styrkorna har hittills inte attackerat mål som är kopplade till president Bashar al-Assads regim.

En av anledningarna till det är att Vita huset oroas över att angrepp mot al-Assad skulle kunna leda till en direkt konflikt med Iran och Ryssland.

Hård kritik

Men i ett hemligt dokument, som fått namnet ”Dissent channel cable”, kritiserar ett stort antal anställda på utrikesdepartementet den amerikanska hållningen. Det rapporterar Wall Street Journal, som sett en kopia av dokumentet.

Diplomaterna menar att USA borde anfalla den syriska regimen. De ser det som en nödvändighet att al-Assad störtas för att IS ska kunna besegras.

Skrivelsen har undertecknats av 51 personer, som på olika sätt arbetar med Syrienfrågan på det amerikanska utrikesdepartementet.

Vill påverka nästa president

Det är inte ovanligt att departementsanställda ventilerar sitt missnöje i interna skrivelser. Men det stora antalet undertecknare gör att denna sticker ut, enligt bedömare.

Wall Street Journal uppger att den läckta dokumentet kan vara ett försök att påverka den nästkommande presidentens politik i Syrien. Demokraternas kandidat Hillary Clinton har lovat att vara hårdare mot al-Assad. Republikanernas Donald Trump har å sin sida sagt sig vara villig att samarbeta med Ryssland i kampen mot IS.

ARTIKELN HANDLAR OM