”Brexit skulle göra det svårare för oss”

Frida är en av alla svenskar som jobbar i London

1 av 2 | Foto: PETER VAN DEN BERG
Frida Wiberg är en av de uppskattningsvis 90 000 svenskar som bor och jobbar i Storbritannien. I ett år har hon varit au pair åt lilla Elsie.
NYHETER

LONDON. Miljön i lekparken på London Fields andas idyll och harmoni.

Frida Wiberg tar emot Elsie 2,5 år när hon susat ner för rutschbanan.

Men själv är hon orolig för att inte kunna stanna kvar i Storbritannien ifall britterna röstar för brexit.

Frida Wiberg, 20 år, från Jönköping, är au pair i en svensk-brittisk familj i Hackney sedan snart ett år tillbaka. Elsie kryper upp i hennes famn efter att ha jagat runt bland gungor och klätterställningar i den inhängnade lekparken. Om någon månad är Fridas uppdrag slut. Hon har redan börjat söka nya jobb med gott hopp om att hitta ett som nanny, barnflicka, och ett extrajobb på något café.

– Alla mina kompisar här säger att det är jättelätt att få jobb.

Ändå gnager oron inom henne inför brexitomröstningen.

– Jag är lite nervös, säger hon. Det kan bli tufft om britterna väljer att lämna EU. Det skulle försvåra situationen för mig och alla andra EU-medborgare som jobbar här.

Svårt få fram fakta

Först vid årskiftet började Frida Wiberg inse att folkomröstningen kunde påverka henne. Sedan dess har hon försökt läsa på men som många andra funnit att det är svårt att få fram fakta.

– Det känns frustrerande att man inte vet vad som gäller ifall det blir brexit. Jag är orolig för att man kommer att behöva visum och arbetstillstånd för att kunna arbeta här i fortsättningen. I dag är det så smidigt att bara kunna åka hit.

För Frida har London blivit ett andra hem. Hon rättar till den vida batikklänningen innan hon börjar berätta om alla fördelar.

– Jag trivs oerhört bra. Stämningen är så skönt avslappnad med många olika kulturer och många typer av människor. Jag har fått många nya vänner här från Tyskland, Frankrike och så Sverige förstås.

Stor osäkerhet

Frida är med andra ord långtifrån ensam. Det finns flera miljoner invandrare från andra EU-länder som inte vet vad som kommer att gälla när de vaknar på fredag, ifall lämna-sidan har vunnit. Enligt uppgift är 90 000 av dem svenskar. De som varit här i många år har den brittiska regeringen sagt ska få stanna men vad gäller för övriga? Ingen kan säga säkert. Allt beror på vilken typ av nytt avtal som landet kan få med EU.

Elsie är trött på vårt snackande. Frida följer med henne till klätternätet som Elsie snabbt tar sig uppför. Sedan springer hon raskt till gungorna. Frida går efter som en skugga.

Vill bo kvar

Hon tillhör dem som verkligen utnyttjat den fria rörligheten inom EU.

– Det är ett jättebra sätt att komma till ett främmande land och få pröva sina vingar. Jag har utvecklats jättemycket och lärt mig att ta mer ansvar under mitt år här.

Hon känner att hon verkligen vill bo kvar i London några år till. Men allt beror på omröstningen.

– Vi får se på fredag morgon om jag firar midsommar inom EU eller utanför.

Hon försöker säga det med en lättsamt ton men stressen i hennes röst hörs tydligt.

ARTIKELN HANDLAR OM