Toppmötet fortsätter – utan David Cameron

Oklart hur och när Storbritannien lämnar EU

Foto: AP
NYHETER

Toppmötet i Bryssel fortsätter i dag men med en avgörande skillnad: i dag är bara 27 av de 28 medlemsländerna på plats.

I går åkte David Cameron hem och Storbritannien är inte längre representerat.

I går var premiärminister David Camerons sista natten med EU-gänget. Han bekräftade då att någon brittisk utträdesansökan inte kommer att lämnas in förrän hans egen efterträdare är på plats, något att menade att hans europeiska kollegor visade förståelse för.

Han sa också, enligt AP, att han förstår att britterna inte kan räkna med alla fördelar av ett medlemsskap utan några kostnader – en tydlig skillnad mot den kolumn brexit-ledaren Boris Johnson skrev i söndags, där han menade att i princip inget skulle förändras för britterna, förutom att kostnaderna för ett EU-medlemsskap skulle försvinna.

Vill visa enighet

I dag fortsätter så EU:s övriga 27 regeringschefer att diskutera följderna av att Storbritanniens folkomröstning. Att landet inte skulle lämna EU tycks ingen tro, allt handlar nu om när de kommer att officiellt meddela sitt utträde och de förhandlingar som följer efter det. Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet, sa till AP i går att han vill se en så ”specifik plan som möjligt” för hur britterna ser på sin exit.

På dagens möte är det viktigt att visa upp enighet, sa Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel till AP på morgonen. Men det kan bli lättare sagt än gjort – flera ledare har EU-kritiska partier att hantera  på hemmaplan, med krav på folkomröstningar liknande den Storbritannien nu har haft.

Skottland vill stanna

I dag är också Nicola Sturgeon, Skottlands regionala regeringschef, i Bryssel. Hon har sagt att hon kommer att arbeta för att Skottland till varje pris ska bli kvar i EU – även om det innebär skilsmässa från övriga Storbritannien.

Hon träffar EU-kommssionens ordföranden Jean-Claude Juncker och Martin Schulz, talman i EU-parlamentet. Hon kommer dock inte att träffa Donald Tusk.

ARTIKELN HANDLAR OM