15 glömda – två döda

NYHETER
Glömdes på toaletten – dog fem dagar senare Juli 2006, Landskrona. En miss i skiftbytet lämnar den 95-årig kvinnan på toalettstolen på äldreboendet Solbacken hela natten. Hon hittas på morgonen, minst tolv timmar senare. Då kan hon inte längre äta, och avlider fem dagar senare.

Hittades i en blodpöl efter sju timmar på golvet

84-åringen lämnades för att borsta tänderna.

Och glömdes bort.

Sju timmar senare hittades hon i en blodpöl på toalettgolvet.

Klockan två på natten insåg personalen på äldreboendet Lindgården i Hultsfred att kvinnan glömts på toaletten.

Då hade 84-åringen trillat, fått ett djupt sår i huvudet och slagit ut en tand.

– Det här ska inte kunna hända, säger en anhörig.

Hon arbetar själv som undersköterska, och är mycket kritisk till hur personalen agerat.

I dag, drygt fyra månader senare, har 84-åringen svårt att äta. Och hon vill inte gärna lämnas ensam.

– Men det har blivit bättre. Ett tag var hon väldigt rädd för att gå på toaletten.

Föll ned från toaletten – dog en vecka senare

Hemtjänstbiträdet hade lämnat badrummet. Då föll 89-åringen i golvet – och avled en vecka senare.

– Hon fick inte lämnas ensam, säger systern.

Kvinnans syster befann sig i köket när hon hörde dunsen. På golvet låg 89-åringen med uppslagen tinning, nyckelbensbrott och en bäckenfraktur. Enligt anmälan till länsstyrelsen befann sig hemtjänstbiträdet i ett annat rum. Trots order att aldrig lämna kvinnan ensam på toalettstolen. Drygt en vecka senare avled 89-åringen.

– Nu kämpar jag bara för att få reda på vad som egentligen hände, säger systern.

Anette Grundström, enhetschef på hemtjänsten, vill inte kommentera ärendet.

– Jag kan inte gå in på detaljer i enskilda fall.

Händelsen är under utredning.

FAKTA

Har blivit bortglömd förut

Juni 2008, Kramfors. En 90-årig kvinna glöms kvar på toaletten efter lunchen på äldreboendet. Enligt anmälan till socialnämnden har hon hamnat i en liknande situation tidigare. Anhöriga har inte underrättats.

På toaletten i sju timmar

Juni 2008, Helsingborg. Tjugo över tre på natten upptäcker personal på Ragnvallagården att en äldre kvinna glömts kvar på toaletten. Hon har märken efter toalettringen, som hon suttit på i sju timmar.

Fastspänd över tio timmar

Juni 2008, Katrineholm. Kvart över fem på natten får äldreboendets personal syn på den tomma sängen. De finner den svårt funktionsnedsatta åldringen på toaletten, fastspänd i en lyftanordning. Där har hon suttit i tio och en halv timme.

Fick sittsår av toalettringen

Augusti 2006, Kristianstad. Den 94-åriga, halvt förlamade kvinnan glöms bort av kvällspersonalen. Hon hittas först morgonen därpå. Då lider hon av stark ångest och sittsår, och har vridit en axel ur led.

Hittades efter tre timmar

Juli 2007, Askim. Nattpersonalen på äldreboendet får aldrig reda på att en man lämnats på toaletten. Åldringen, som själv inte kan larma eller förflytta sig, upptäcks först tre timmar senare.

Blev sittande i tio timmar

Maj 2007, Bromölla. På gruppboendet lämnas en handikappad kvinna på toaletten. Där blir hon sittande i tio timmar. Enligt anmälan led hon ingen fysisk skada.

Glömde berätta om 81-åringen

Juli 2007, Ängelholm. Två oerfarna biträden på Kungshaga vårdboende glömmer rapportera till nattpersonalen att de lämnat en 81-årig kvinna på toaletten. Enligt anmälan var de stressade.

Påträffades kraftigt medtagen

Januari 2007, Lidingö. Först efter att hon larmat sju gånger uppmärksammas den gamla kvinnan på Björnbo sjukhem av en sköterska från en annan avdelning. Hon påträffas, kraftigt medtagen, på toaletten. Varför ingen hjälpte tidigare kan personalen inte svara på.

Satt i fyra och en halv timme

Maj 2007, Ängelholm. En 87-årig kvinna på Solhaga vårdboende glöms bort på toaletten under ett personalbyte. Hon upptäcks strax före midnatt – fyra och en halv timme senare.

Låg frusen i vattnet på golvet

Augusti 2006, Finspång. I samband med en nattlig tillsyn på äldreboendet Storängsgården hittas en frusen kvinna på golvet i sitt badrum. Kallvatten forsar ut i lägenheten. Hennes sänglarm hade inte reagerat när hon rest sig från sängen.

Glömdes bort i sex timmar

Oktober 2007, Söderköping. En alzheimersjuk 78-årig kvinna på Birkagårdens äldreboende glöms bort av en vikarie. Hon blir sittande på toaletten

i sex timmar, oförmögen att använda trygghetslarmet eller kalla på hjälp.

Glömdes på toaletten – dog fem dagar senare

Juli 2006, Landskrona. En miss i skiftbytet lämnar den 95-årig kvinnan på toalettstolen på äldreboendet Solbacken hela natten. Hon hittas på morgonen, minst tolv timmar senare. Då kan hon inte längre äta, och avlider fem dagar senare.