Hon får 10 000 för serien om de äldre

Grattis

NYHETER

...Monica Gunne, 63, som vunnit 1,6 miljonersklubbens journalistpris på 10 000 kronor för Aftonbladets uppmärksammade artikelserie ”Vågar du bli gammal?”

Foto: MATTIAS CARLSSON
GLAD ”Man blir glad för uppmärksamheten”, säger Aftonbladets Monica Gunne som får 10 000 kronor för sin artikelserie om de äldre.

– Kul! Det hade jag inte väntat mig. Man blir glad för uppmärksamheten.

Hur har responsen på artikelserien varit?

– Jag har jobbat som journalist sedan 1974 och under alla mina år har jag aldrig varit med om något liknande. Responsen har varit enorm både bland anhöriga och de som jobbar inom vården. Alla människor är berörda av detta jätteämne.

Är äldrevården en het potatis?

– Ja, den väcker väldigt mycket känslor. Människor blir väldigt engagerade.

Vad driver dig som journalist?

– Jag tycker om att lyfta fram osynliga ämnen som ingen vet något om. Det är jätteroligt att beskriva sammanhang och visa hur saker och ting hänger ihop.

Vad är du mest stolt över med artikelserien?

– Äldrevården är en stor fråga som kommer att röra ännu fler människor i framtiden. Det förstod jag när jag stoppade näsan i ämnet. Det här är en fråga som måste diskuteras omgående, men politikerna är inte så pigga.

Till sist, vad önskar du allra mest just nu?

– Jag vill hitta ett riktigt snyggt plagg. På måndag är dags för mig att ta ny blid för tidningen och då vill jag vara fin.

FAKTA

Namn: Monica Gunne.

Ålder: 63.

Yrke: Journalist på Aftonbladet.

Bor: Stockholm.

Familj: Två söner.

Inkomst: 650 000 kronor (taxeringsåret 2007).

ARTIKELN HANDLAR OM