"Problemet finns på den andra kanten"

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
Stefan Löfven frågades ut i SVT:s Agenda.
NYHETER

De rödgröna går framåt i opinionsmätningarna men Socialdemokraterna står stilla.

I kväll gav Stefan Löfven sin syn på opinonsläget – och svarade på bidragskritiken.

– Det är inte jag som sitter med problemet, det är den andra sidan, säger S-ledaren till SVT:s Agenda.

Gapet mellan de båda blocken växer. I Sifos senaste mätning som Svenska Dagbladet publicerade i dag leder de rödgröna med hela 17 procentenheter.

– Det visar att verkligheten har kommit i kapp regeringen. De har fört en politik som leder till högre arbetslöshet, lägre sysselsättningsgrad, ökade klyftor, försämrade skolresultat, och det är klart att det då blir svårt att vara regering, sade Stefan Löfven i SVT:s Agenda i kväll.

Känner sig säker

Men det är framför allt Vänsterpartiet och Miljöpartiet som visat goda resultat i de senaste opiononsmätningarna. För Socialdemokraterna råder det stiltje. Partiet har länge stått och stampat på mellan 30 och 35 procent.

Stefan Löfven är däremot inte orolig.

– Den senaste Sifomätningen visar att vi ökar mest av alla partier, men jag är inte nöjd, jag vill upp ännu högre, säger partiledaren till SVT:s Agenda.

Men väger man samman de senaste mätningarna ser man att Vänsterpartiet ökar mer än Socialdemokraterna?

– Det är inte jag som sitter med problemet, det gör man på andra kanten. Lägger man ihop de senaste mätningarna ligger vi tre procentenheter över det förra valresultatet. Moderaternas siffror är betydligt sämre, de är nere på det vi hade i kris.

Löfven: S inget bidragsparti

Löfven avfärdade även kritiken från det borgerliga blocket om att Socialdemokraterna skulle vara ett bidragsparti. Han nämnde att partiet vill höja a-kassan, arbetslöshets- och sjukförsäkringen, men påpekade att det inte är några bidrag, utan försäkringar.

– Men den som tror att man kan sätta sig hemma med a-kassa tror fel.

ARTIKELN HANDLAR OM