”Borg är oseriös om skatterna”

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
Stefan Löfven frågades ut i SVT:s Agenda.
NYHETER

Det är sju månader kvar till riksdagsvalet och avståndet mellan blocken växer.

I kvällens Agenda var S-ledaren Stefan Löfven inte sen med hänvisa till den senaste opinionsundersökningen – där två av regeringspartierna ligger under riksdagsspärren.

– Verkligheten kommer ikapp regeringen, med ökade klyftor och sämre skolresultat, säger han.

När oppositionens statsministerkandidat Stefan Löfven under söndagskvällen besökte Agenda, var det med stort självförtroende han pratade om opinionssiffrorna. Dagens Sifomätning, där S stiger mest av alla partier, hänvisade S-ledaren gärna till.

Att Vänsterpartiet under en längre tid stigit mer än S avfärdade han snabbt.

– Det är inte jag som sitter med problemet, det gör man på andra kanten. Moderaterna ligger sämre till, sa Stefan Löfven.

Avfärdar Sjöstedts kritik

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sa till Aftonbladet i går att anledningen till att V ökat mer än S det senaste året är att Stefan Löfven flirtar med Centerpartiet och Folkpartiet om ett eventuellt samarbete efter valet.

– Jag vill att vi ska bli så stora som möjligt. När väljarna sagt sitt så är jag beredd att se till att väljarna får en stark regering där inte Sverigedemokraterna har det avgörande inflytandet. Och då får man lov att titta över blockgränsen också, säger Stefan Löfven.

Tror inte på Borgs skattelöfte

Det senaste dagarna har finansminister Anders Borg i flera sammanhang gjort klart att regeringen under nästa mandatperiod är beredd att höja vissa skatter för att kunna satsa på jobb och skola. Det utspelet kallar Stefan Löfven för oseriöst.

– De har precis sänkt skatten 20 miljarder mer än vad de la på skolan och de slogs för ytterligare en skattesänkning ända in i december. De säger att de ska höja punktskatter, det har vi också sagt.

Vad är den störta skillnaden mellan er och Moderaternas skattepolitik?

– Det är att vi investerar i jobben, skolan och välfärden. De sänker skatter, det sitter i deras dna. På sin senaste stämma tog de beslut om att sänka skatten med ytterligare 35 till 40 miljarder.

Osmart politik

I Agenda fick Stefan Löfven också frågor om sjukförsäkringen, som efter regeringens förändrade sjukförsäkringssystem gjort det möjligt för långtidssjukskrivna att  bli utförsäkrade. S-ledaren konstaterade att det idag finns 70 000 utförsäkrade i Sverige och att det inte är "smart politik". Han tog upp cancersjuka patienter som exempel på det ovärdiga i systemet.

Kommer man att kunna bli utförsäkrad under en S-ledd regering?

– Vi ska ha en sjukförsäkring så att du ska kunna klarar dig när du är på väg tillbaka och vi lägger till en sak som regeringen inte har, och det är rehabilitering.

Men kommer någon att kunna bli utförsäkrad?

– Inte bara så att man hamnar på bar backe, då ska vi ha en annan åtgärd för den personen. Till exempel rehabilitering. Vi ska inte kicka ut cancersjuka människor ur sjukförsäkringen. Jag tror inte att det är någon som vill ha det.

ARTIKELN HANDLAR OM