Reinfeldt ilsknade till på SD – fick applåder

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) läxade upp SD:s Björn Söder om de romska tiggarna i dag.

Efteråt fick han applåder och beröm – även av politiska motståndare.

– Att inte se att detta handlar om fattiga, utsatta människor som inte har haft arbete eller möjlighet i sitt eget land. Det är att blunda för allt, sa Reinfeldt bland annat.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Fredrik Reinfeldt i riksdagen.

Det var under statsministerns månatligen återkommande frågestund i riksdagen som replikskiftet inträffade. Björn Söder från SD gick upp och talade om de romska tiggarna. Han menade att tiggeriet styrs av ligor och framhöll vikten av att förbjuda tiggeri.

– Det är tråkigt att höra statsministerns något verklighetsfrånvända uppfattning. I en ny rapport pekar Länsstyrelsen på att barn utnyttjas i det här tiggeriet och att människohandel ligger bakom, sa Söder.

"Ni tar fattiga som gisslan"

Statsministern menade i sitt svar att SD målar upp en falsk bild av Rumänien som ett lyckligt land där "halvt yrkeskriminella bestämt sig för att åka och bli yrkestiggare" och att man blundar för att det i grunden handlar om fattigdom.

Därefter slog han fast att SD försöker utnyttja att människor i Sverige tycker att det är jobbigt att se tiggarna på gatorna för att vinna väljare.

– Det är så era ekvationer ser ut i era huvuden, ni tar fattiga människor som gisslan för att föra er argumentering framåt, sa Reinfeldt.

Sjöstedt berömde

Statsministerns inlägg applåderades i kammaren och när det var V-ledaren Jonas Sjöstedts tur i talarstolen, inledde han med att berömma Reinfeldt, vilket inte hör till vanligheterna.

– Jag får uttrycka min respekt för statsministerns replik. Det var skönt att höra, sa han.

ARTIKELN HANDLAR OM