”Alliansens partiledare såg märkligt oengagerade ut”

Aftonbladets Lena Mellin: "Försöker framställa sig som statsmannamässiga och eniga."

NYHETER

Få överraskningar och för lite spänning. Dessutom verkade partiledarna oengagerade – trots att bara knappt två veckor återstår till valdagen. Alliansens valmanifest imponerade inte på Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Vad var det viktigaste i alliansens valmanifest?

– De försöker framställa sig som statsmannamässiga och eniga. Jan Björklund sa att väljarna vet vad de har, men inte vad de får med de rödgröna. Fredrik Reinfeldt tryckte på oron i omvärlden och beskrev Sverige som ett lysande undantag där alliansen genomför det som de lovar.

Förvånades du över något?

– Ja, det var inte särskilt många nyheter. Det mesta var känt från tidigare presentationer. Jag tror att det kan vara till alliansens nackdel. Ett av problemen de dras med imagemässigt är att de saknar idéer.

Vad skulle du ha velat se mer av?

– Jag skulle ha velat sett något som känns nytt och spännande. Jag förstår att det inte går att lansera stora satsningar när pengarna är slut. Men då skulle de ha kunnat komma med något som inte kostar något, till exempel att slå fast att skolan är den allra viktigaste frågan.

Vad fick du för intryck av partiledarna under presentationen?

– De såg märkvärdigt oengagerade ut, speciellt när de inte pratade. Hägglund fipplade med sin telefon hela tiden och Björklund stoppade ner papprena i fickan direkt när han var klar. Det ger inte ett engagerat intryck.

Hur ska alliansen lyckas hämta upp de rödgrönas försprång?

– De måste förbättra bilden av sig själva. Alliansen måste ge intryck av att de ser Sveriges problem och är hungriga när det gäller att ta itu med dem. Valmanifestet har hög hel och ren-faktor, men det går inte folk igång på. De måste få folk att gå igång.

Vad tror du att oppositionen kommer att säga om alliansens valmanifest?

– För lite, för sent och för dåligt.

Hur kommer valrörelsen utveckla sig under den tid som återstår, tror du?

– Socialdemokraterna väntas presentera sitt valmanifest under de närmsta dagarna. Sedan kommer Reinfeldt och Löfven mötas i flera dueller. Då höjs temperaturen. Men några nya stora förslag lär inte presenteras, utan då hänger de på humöret och viljan hos partiledarna. Alliansen har större behov av att engagera eftersom de ligger efter i opinionen.