Hånade Löfven för att "duttelidutta"

NYHETER

När partiledarna skulle debattera miljön blev det en uppvisning i nya ord.

FP–ledaren Jan Björklund var värst av alla – med "duttelidutta".

– Det var många som var förvånade, säger Göran Hägglund (KD).

Det var ett taggat gäng partiledare som drabbade samman i Aftonbladets partiledardebatt. När de skulle debattera miljön bråkade de inte bara som vanligt om siffertrixande – utan även med nya ord.

V-ledaren Jonas Sjöstedt ville "nuonsera debatten" lite men lyckades trots det inte lyfta frågan om statliga vattenfalls köp av energibolaget Nuon.

Attackerade Löfven

Göran Hägglund (KD) pressade i stället de rödgröna partiledarna om deras regeringsalternativ, speciellt på miljöområdet – där partierna står långt ifrån varandra.

– Ju större Miljöpartiet blir, desto större inflytande får vi i den här frågan, upprepade Gustav Fridolin (MP) gång på gång.

S-ledaren Stefan Löfven kontrade genom att undra om Alliansen var överens om forskningsreaktorn, som är under utredning.

– Den här frågan ligger inte ens på bordet. Försök inte att trixa, försök inte att snacka, försök inte att dittelidutta, säger Björklund och fick många att häpna.

”Nytt inslag i debatten”

Inte för att han direkt bollade över till Löfven – utan för ordvalet, ditteliduttan. Reaktionerna lät inte vänta på sig från tittarna. De hyllade Björklund i sociala medier.

– Det var många som var förvånade, säger Hägglund efter debatten och fortsätter:

– Varje debatt har sin egen dynamik och det här var ett nytt inslag som vi inte hade sett tidigare.

Enligt Björklund kom det spontant. Det fanns ingen tanke bakom.

– Nej, säger han och skrattar men förklarar sedan vad han menade med duttelidutta:

– Det är så mycket rundsnack från de rödgröna. Löfven i synnerhet när det kommer till kärnkraften så snackar och snackar han men säger ingenting om energipolitiken.