Reinfeldt: ”Du är inte värdig att leda Sverige”

Statsministerkandidaterna svingade
vilt i Aftonbladets partiledardebatt:

1 av 20
NYHETER

Statsministerkandidaterna rök ihop rejält i Aftonbladets historiska parti­ledardebatt.

Efteråt upprepade ­Fredrik Reinfeldt att ­Stefan Löfven inte är ­värdig att ­styra Sverige.

– Det får stå för honom, han är självfallet rädd, säger­ S-ledaren.

13 dagar före valet stod den första drabbningen ­mellan partiledarna i Aftonbladets stora debatt på ­kongresscentret Stockholm Waterfront som livesändes på Aftonbladet.se. Mycket av strålkastarljuset riktades mot de två män som slåss om att leda Sverige de kommande fyra åren – Fredrik ­Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S).

Det hann bara gå någon minut innan de båda hamnade i luven på varandra. ­Löfven anklagade Reinfeldt för att prata om kostnaderna för flyktingmottagningen i stället för om jobben. Statsministern högg tillbaka och menade att S-ledarens ut­talande osade cynism.

”Siffertrixande”

Men det stora slaget mellan de båda stod om jobben, som är en av de tyngsta frågorna inför valet. Allians­regeringen har nyligen presenterat siffror på att 300 000 fler är i arbete jämfört med när man tog över makten 2006.

– Ni ägnar er åt siffertrixande, sa Löfven i debatten.

Han menar att siffran är högst tveksam då den tar med nya jobb som kom ­under Göran Perssons tid som statsminister. Reinfeldt ilsknade till – och kontrade:

– Här står en man som inte­ kan erkänna att Sverige har fått fler jobb. Det är skamligt. Du har alltså inte sett en enda människa som gått i arbete, då är man inte ­värdig att leda Sverige.

Under debatten rullade Reinfeldt ut en flera meter lång lista, som han sa innehöll förslag på reformer ­Alliansen vill genomföra under den kommande mandatperioden. Statsministern frågade också var Löfvens lista var, och anspelade på bristen på gemensamma ­besked från de rödgröna partierna. Men Löfven ville inte veta av Reinfeldts lista:

– Nej, bevare oss väl för fler sådana förslag.

De hårda orden fortsatte att hagla när debatten var över. Reinfeldt anklagade Löfven för att osynliggöra alla de människor som fått jobb.

– Är man så blind för vad som händer i Sverige, så ­ivrig att svartmåla, då får man sämre förmåga att se hur Sverige ser ut och då kommer man att leda sämre.

Löfven slog ifrån sig:

– Det får stå för honom, han är självfallet rädd.

Han var inte imponerad över statsministerns ­reformlista.

– Han skräpade ner på golvet, det gillade jag inte. Det är alldeles uppenbart att ­efter deras åtta år är resultatet mycket sämre skol­resultat och högre arbetslöshet. Och nu helt plötsligt så säger de att det är de som har lösningen. De har inte det.

”Bara ett alternativ”

Gårdagskvällens drabbning var den första parti­ledardebatten i valrörelsen. Den var också historisk – ­Aftonbladets direktsända debatt var den första någonsin i tv-format utanför SVT och TV4. De två sista veckorna kommer politikerna mötas vid ett stort antal tillfällen.

Reinfeldt tror att Alliansen kommer att tjäna på fler debatter.

– Det kommer bli väldigt tydligt ju fler sådana här debatter vi har att det ­bara finns ett förberett regeringsalternativ.

Löfven tänker komma väl förberedd till drabbningarna. Och menar att det finns fler frågor som hans motståndare måste ­besvara, bland ­annat vad som ska hända med prob­lemen i fri­skolorna.