Regeringen vill satsa dryg miljard på försvaret

1 av 2 | Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT
Alliansledarna vill bland annat se fler flygtimmar för Jas 39 Gripen och Helikopter 15 (bilden).
NYHETER

Regeringen vill satsa ytterligare på försvaret på grund av krisen i Ukraina och Ryssland agerande i Östersjöområdet.

1,3 miljarder kronor ska under fyra år satsas på bland annat fler Jas-plan, skriver Alliansen på DN Debatt.

I morgon möts Natoländernas ledare för att ta ett formellt beslut om ett spjutspetsförband ska användas för att snabbt vara på plats i Östra Europa, som till exempel vid en rysk upptrappning i Ukraina.

I Sverige vill nu Alliansens fyra partiledare satsa ytterligare på försvaret, skriver de på DN Debatt.

300 miljoner per år

Blir de omvalda tänker de under den kommande mandatperioden skjuta till ytterligare 1,3 miljarder kronor till försvarsbudgeten. 100 miljoner kronor redan i år och 300 miljoner kronor per år 2015-2018.

Med pengarna ska Försvarsmakten få förutsättningar att öka sin aktivitet i Östersjön.

”Sverige ska ha den beredskap och närvaro i Östersjöområdet som behövs för att möta den nya utveckling som vi ser”, skriver partiledarna.

Mer flygtimmar

Bland de konkreta punkter som tillskotten innebär nämner alliansledarna att antalet flygtimmar för Jas 39 Gripen och Helikopter 15 kan öka, att svenska förband kan över mer och att incidentsberedskapen stärks.

”Genom den höjda stabsberedskapen kan den [försvaret] bättre följa utvecklingen i Ukraina och de ryska aktiviteterna i vårt område”.

Regeringen vill också se fler svenska ubåtar, nytt luftvärn av medelräckvidd, fler flygplan av typen Jas 39 E, nya transportflygplan och nya sjömålsrobotar.