AFTONBLADET AVSLÖJAR: Maria Wetterstrand gör politisk comeback

1 av 2 | Foto: FREDRIK HJERLING
Nyligen träffades Isabella Lövin, Åsa Romson och Maria Wetterstrand på hotellbaren på Courtyard by Marriott på Kungsholmen i centrala Stockholm. Enligt en källa inom Miljöpartiet diskuterade de ”maktövertagande”. ”Det blir ett väldigt spännande val och det kan bli minst ­lika spännande efteråt”, säger Maria Wetterstrand till Aftonbladet.
NYHETER

Här är Miljöpartiets nya vapen inför eventuella regerings­förhandlingar med Social­demokraterna.

Aftonbladet kan avslöja att ex-språkröret Maria Wetterstrand (MP) både ska kampanja för ett maktskifte och agera rådgivare åt partiledningen.

Hon svarar inte heller nej på frågan om hon kan tänka sig att bli minister.

När Miljöpartiet höll kongress 2011 avgick språkrören Peter Eriksson och Maria ­Wetterstrand efter nio år som språkrör. Sedan dess har ­Eriksson hunnit med att vara ordförande i riksdagens konstitutionsutskott och bli invald i Europaparlamentet.

Wetterstrand har hållit en låg profil politiskt sedan dess - tills nu. Aftonbladet kan avslöja att hon gör politisk comeback mitt under brinnande valrörelse. ­Inom några få dagar ger hon sig ut på en turné med klimat- och miljöfokus tillsammans med språkrören Gustav ­Fridolin och Åsa Romson.

Koalition med S

Wetterstrand säger att läget ser bra ut för de gröna.

– Det blir ett väldigt spännande val och det kan bli minst ­lika spännande efteråt, säger hon.

Vid en valseger tyder ­mycket på att Miljöpartiet försöker ­bilda en ­koalitionsregering tillsammans med Socialdemokraterna. Just nu ­förbereder sig de gröna för tuffa regerings­förhandlingar med Stefan ­Löfvens parti.

– Det är viktigt att prata om hur man agerar sista veckorna och vilka frågor som lyfts. Det gäller även inför förhand­lingarna, hur man ska prio­ritera med klimatfrågorna till exempel. Det finns så himla mycket viktigt som man behöver driva och diskutera, säger Maria ­Wetterstrand.

Ex-språkröret är förtegen om sin roll. Men hon medger att hennes erfarenhet av tidigare förhandlingar med Social­demokraterna kan vara till ­nytta för dagens partiledning.

– Men de pratar ju med ­massor av människor om de här sakerna, om vad som är klokt att göra. De ska ju ­känna att de är i fas med ­partiet också, att de driver frågor som medlemmarna tycker är viktiga. Jag hoppas på ett starkt inflytande för Miljö­partiets miljöpolitik efter valet. Det är det allra viktigaste.

Maria Wetterstrand har nämns i spekulationerna kring vilka som skulle kunna bli ­gröna ministrar efter en val­seger. Hon svarar ­inte nej på frågan om hon kan tänka sig att bli statsråd.

Kan du tänka dig att bli minister?

– Jag gör inga sådana ­anspråk. Jag har ju barn med en man som är minister i Finland och jag tycker det räcker med en minister som förälder åt gången ­åtminstone.

Maria Wetterstrand har barn tillsammans med ­Ville ­Niinistö, som är miljö­minister i Finland sedan 2011. Där är det val nästa gång 2015.

Enligt källor inom MP gäller dock att inga personer brukar göra anspråk på minister­poster. De blir tillfrågade.

Orsak till succén

Ex-språkröret är inte den ­enda MP-toppen som ­hoppar in i valrörelsens slutskede. Med på turnén är också EU-parlamentarikern Isabella Lövin. ­Inom MP ses hennes insatser ­under EU-valrörelsen i våras som en av orsakerna till succéresultatet.

– Det är tragiskt att miljö- och klimatfrågorna kommit i skugga nu igen. I EU-valrörelsen lyckades vi lyfta upp dessa ödesfrågor. Nu hopps jag att vi i valrörelsens slutskede ska kunna presentera för väljarna hur MP vill arbeta för att ­Sverige åter ska bli ett föregångsland inom miljö, säger hon.

Åsa Romson är glad över ­partivännernas bidrag.

– Det är viktigt för mig att bolla saker med erfarna ­politiker som Isabella och ­Maria. Vi gröna vill se mer miljö och klimat i valrörelsen, så vi får ännu mer kraft när vi utmanar Reinfeldt, Bildt och Borg om makten, ­säger Åsa Romson.

FAKTA

Andra som har återvänt till politiken

Carl Bildt (M)

Många blev förvånade när Fredrik Reinfeldt utsåg en av sina företrädare på parti­ledarposten till utrikesminister 2006. Efter att Bildt avgått som partiledare 1999 var det få som trodde att han skulle återvända.

Margot Wallström (S)

En av Stefan Löfvens största värvningar sedan han blev S-ledare. Efter att Wallström lämnat inrikespolitiken i slutet av 90-talet var hon EU-kommissionär. Sedan ägnade hon sig bland annat åt uppdrag inom FN och senare för Postkodlotteriet. Är nu tillbaka i politiken på allvar.

Ylva Johansson (S)

Var först aktiv inom Vänsterpartiet kommunisterna innan hon värvades av Ingvar Carlsson till dåvarande ­S-regeringen som skolminister 1994–98. Arbetade sedan med kompetensutveckling och webbaserad utveckling innan hon återvände som minister 2004.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
-

Maria Wetterstrand

Ålder: 40.

Familj: Tidigare gift med Ville ­Niinistö, som är miljöminister i Finland. Paret, som har två barn, skilde sig 2012.

Bor: Tullinge.

Yrke: Politisk debattör, skribent och föreläsare. Har haft flera ­styrelseuppdrag.

Bakgrund: Språkrör för Miljö­partiet 2002-2011.

Foto: Jerker Ivarsson
-

Isabella Lövin

Ålder: 51.

Familj: Man, två barn och två bonusbarn.

Bor: I hus på Värmdö och i lägenhet i Bryssel.

Yrke: EU-parlamentariker sedan 2009.

Bakgrund: Tidigare arbetat som journalist och författare. Vann ­Stora journalistprisets ”Årets berättare” 2007 för sin bok ”Tyst hav”.

ARTIKELN HANDLAR OM