Här svarar MP på SD-filmen

1 av 3
”Deras påkostade politiska illusionstrick får inte gå hem”, säger Gustav Fridolin.
NYHETER

Miljöpartiets Gustav Fridolin blev så stött av Sverigedemokraternas senaste reklamfilm att han spelade in ett svar.

Där han kallar SD:s politik för rasism.

– Deras påkostade politiska illusionstrick får inte gå hem, säger språkröret.

Under torsdagen släppte Sverigedemokraterna en reklamfilm med innebörden att rasism är vidrigt, och tillägget ”att värna om vårt land, vår kultur och vår historia är inte rasism”. Filmen ska sändas i TV4.

När Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin såg filmen blev han rejält upprörd.

Var på plats i Kärrtorp

– Min första känsla var: tror ni att folk är så här dumma? Sedan insåg jag hur de använt en byrå och gjort en påkostad reklamfilm som är tänkt att föra bort människors tankar från det som SD egentligen står för.

Han fortsätter:

– Nu använder man valkassan till att försöka påstå att det man sysslar med inte är rasism. Samtidigt säger de att de som flyr IS terror i Irak, eller de homosexuella som flyr länder där kärlek är belagt med dödsfara, de ska åka tillbaka till det helvete som de har flytt ifrån. Det är rasism.

Fridolin spelade under torsdagskvällen därför in ett svar på reklamfilmen, i form av en egen film. Valet av plats för inspelningen var Kärrtorps IP, i södra Stockholm, där en stor demonstration hölls i vintras, mot rasism. En symbolisk plats, enligt Fridolin.

– Vi spelade in där tusentals människor samlades mot rasism. Jag vet att svenskar väljer bort rasism, och inte vill att Sverigedemokraterna blir tredje största parti i valet.

”Vi kan inte stoppa det”

Ger inte det här greppet mer uppmärksamhet åt Sverigedemokraternas reklamfilm?

– Nej. De har redan betalda sekunder på TV4 under bästa sändningstid. Vi kan inte stoppa det, men vi måste i alla fall ge ett svar.

Språkröret säger att hans film är ett försök att påminna människor om vad Sverigedemokraterna egentligen står för.

– Vi vet vad SD:s budskap är. De vill få oss att glömma det. Den här sortens påkostade politiska illusionstrick får inte gå hem.

Handen på hjärtat, är inte det här röstfiske från MP:s sida?

– Nej. Men det är klart att det är viktigt vilket parti som blir det tredje största. Det riskerar att förändra hela nästa mandatperiod, och om det vill sig riktigt illa, framtiden för våra barn, om rasismen får växa till sig. Visst vill jag hellre att det blir vi som är den tredje största kraften då. Det står jag för.