SD-toppen ljuger – är inte soldat

1 av 4 | Foto: PRIVAT/EXPO
NYHETER

SD-toppen i Halland Catharina Strandqvist, som ses städa med hakkorsarmbindel, anger på valsedeln att hon är soldat.

– Det stämmer inte. Hon är ingen soldat. Hon har inte genomfört någon utbildning inom Försvarsmakten, säger Marie Tisäter, informatör vid Försvarmakten.

Valsedeln till kommunfullmäktige.

I juni avslöjade Aftonbladet att sverigedemokraten och numera EU-parlamentarikern Kristina Winberg, 49, ljugit om att hon arbetat för Sida i Afrika.

Nu kan Aftonbladet även avslöja att Catharina Strandqvist, 20, toppnamn på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i Halmstad, inte heller håller sig till sanningen om sin sysselsättning.

Blev inte antagen

Expo har i dag publicerat bilder på henne, då hon för två år sedan städade och drack öl, iförd en armbindel med hakkors.

På valsedeln anges att Strandqvist är "soldat".

Men det stämmer inte, enligt Försvarsmakten.

– Hon är ingen soldat. Hon har inte genomfört någon utbildning inom Försvarsmakten. Hon har ansökt om GMU (grundläggande militär utbildning, reds anm), men har inte blivit antagen, säger Marie Tisäter vid Försvarsmakten till Aftonbladet.

Hallandsposten skrev i en artikel den 27 augusti att Strandqvist sökt till GMU.

"Ingen fördel"

Major Carl Sjöstrand, informationschef vid Luftvärnsregementet i Halmstad, uppger att bilderna på Catharina Strandqvist kan påverka hennes möjligheter inom försvaret.

– Man har kanske rätt att vara ung och dum, om bilden är några år gammal och sådär, men det är definitivt ingen fördel. Det kommer förmodligen ställas frågor om den bilden.

Erik Hellsborn, styrelseledamot för SD Halland, säger till Aftonbladet att han känner Catharina Sandqvist mycket väl.

Vad säger du om att hon uppger att hon är soldat?

– Jag känner till hennes arbetssituation i någon mån. Med det är något du får fråga henne om, säger han.

Aftonbladet söker Catharina Strandqvist.