SD-toppen hoppar av från partiets lista

1 av 4 | Foto: PRIVAT/EXPO
NYHETER

SD:s toppnamn Catharina Strandqvist, 20, hoppar av från sin kandidatur efter armbindeln med hakkorset.

– Hon är i nuläget alltför chockad, ledsen och ångerfull, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Expo I dag publicerade bilder på Catharina Strandqvist från februari 2012 där hon syns bära en hakkorsarmbindel på armen samtidigt som hon städar och dricker öl.

Strandqvist, som står högst upp på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i Halmstad och på listan till landstinget i Halland, förnekade uppgifterna i en intervju med Expressen trots bildbevisen:

– Det här känns väldigt knepigt, för det har jag inte gjort, det skulle inte falla mig in, sa hon.

Nu hoppar hon av från partipolitiken.

”Spexar på olämpligt sätt”

I ett pressmeddelande tar SD helt avstånd från hennes agerande:

"Bilden visar hur hon spexar på ett väldigt olämpligt sätt genom att sent på natten städa iförd en armbindel med en symbol för en av de värsta totalitära och människofientliga ideologierna."

Catharina Strandqvist avsäger sig sin kandidatur för att hon bedömer att det är omöjligt för henne att fortsätta.

"En fortsatt kandidatur från hennes sida skulle innebära att partiets lokala hjärtefrågor skulle hamna i bakgrunden."

Nekar till extremistiska åsikter

Enligt partiet vill Strandqvist inte ytterligare kommentera det som har hänt. Aftonbladet har sökt henne fler gånger bara under förmiddagen.

"Catharina är i nuläget alltför chockad, ledsen och ångerfull för att närmare kunna kommentera händelsen i media. Hon är djupt ångerfull och vill uppriktigt be alla som tagit anstöt av det mycket olämpliga skämtet om ursäkt."

Däremot understryker partiet att hon inte inte hyser några extrema uppfattningar:

"Att det skett på en fest finns ingen anledning att tro att det mycket olämpliga spexet skulle ha med extremistiska åsikter att göra."

”Händer i alla partier”

SD:s partisekreterare Björn Söder är dock upprörd över Expos publicering och menar att medier inte hanterar alla partier på likadant sätt.

– Vi är inte särskilt belastade med sådana här problem jämfört med andra partier. Jag tror att sådant här händer i alla partier, säger han till TT.

TT: Att människor bär armbindel med hakkors?

– Det har säkert förekommit i andra partier också i olika sammanhang. För vårt parti finns det en mer eller mindre statlig organisation, Expo, som har i syfte att kartlägga SD. Hade man haft liknande organisationer för att kartlägga andra partier är jag helt övertygad om att likadana saker hittats där, säger Söder.

Kritiken tillbakavisas dock av Expo.

– Expo är en partipolitiskt obunden antirasistisk organisation och det enda statliga stöd vi tar emot är kulturtidsskriftsstöd, vilket knappast gör oss till en statlig organisation. Vår ambition är att uppmärksamma rasismen var än den dyker upp. SD sticker ut eftersom partiet tillhör en idésfär där rasismen utgör en fundamental del av retoriken och politiken, säger Daniel Poohl på Expo.