Expert: Kan röra sig om jäv

1 av 5
Peter Norman förnekar att han har haft någon yrkesmässig relation med LRF:s stjärnlobbyist: ”Vi är vänner”
NYHETER

Peter Norman kan ha varit jävig i och med kontakten med stjärnlobbyisten på LRF.

Finansmarknadsministern var även med när beslutet om miljardpaketet till landsbygden antogs.

– Har han deltagit i processen och känner personen kan man hävda att det är vänskapsjäv eller delikatessjäv, säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) skickade den 9 april ett sms till en stjärnlobbyist på LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, med texten "You owe me big time".

Samma dag hade regeringen presenterat vårbudgeten som bland annat innehöll ett flerårspaket till landsbygden på hela 36 miljarder.

Aftonbladet har begärt ut ett protokoll från landsbygdsdepartementet som visar att Peter Norman även var med då regeringen antog hur landsbygdspaketet skulle se ut.

Förutom Norman var bland andra Fredrik Reinfeldt och Anders Borg närvarande.

En tolkningsfråga

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och expert på jävsituationer, menar att det är en bedömningsfråga om Peter Norman var i en jävsituation.

– Man har rätt att avstå ifrån att närvara vid sådana här beslut. Den stora frågan tycker jag är om sms:et är allvarligt eller skämtsamt menat. Det kan vi inte veta. Men har han deltagit i processen och känner personen kan man hävda att det är vänskapsjäv eller delikatessjäv, säger han.

Är det problematiskt att de hade en privat relation?

– I fall han var inblandad i förberedelserna och beslutet är det problematiskt.

Tankefiguren är oroväckande

Daniel Naurin, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att uppgifterna om Norbergs sms är oroväckande.

– Om det här sms:et betyder att han har utnyttjat sin ställning i syfte att gynna den här personen kan det vara fråga om korruption. Däremot är det svårt att bevisa vad han menar med sms:et, säger han.

Oavsett om det är allvarligt menat eller skämtsamt är det trots allt allvarligt, enligt Naurin.

– Tankefiguren är oroväckande. Om en minister tänker i sådana här banor – att man kan ge varandra tjänster och gentjänster på det här sättet – är det allvarligt.

Peter Norman har tidigare sagt till Aftonbladet att han ångrar att han skickade sms:et. Han nekar även till att ha diskuterat landsbygdsfrågor med någon på LRF.