Så ska de attackera

Löfven vill klistra fast skolmisslyckandet – Reinfeldt vill ha konfrontation om jobben

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Löfven vill allra helst prata om skolan.
NYHETER

Här är de hemliga attack­planerna i statsministerkampens slut­skede.

Stefan Löfven ska göra allt för att klistra fast de sjunkande skolresultaten på sin huvudmot­ståndare.

Samtidigt planerar Fredrik Reinfeldt att ta en rejäl konfrontation med S-ledaren om jobben.

Bara åtta dagar kvar till valet - nu är slutspurten inledd.

I dag samlas Alliansledarna i Kungsträdgården i Stockholm för att tala inför ministerkollegor, ­partikamrater och väljare.

I morgon är det Socialdemokraternas tur att inta ”Kungsan” för stort valspurtmöte.

I valrörelsens slutskede riktas allt mer ljus mot statministerkandidaterna Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S). Under den sista veckan möts de båda i flera dueller.

Söker strid

Aftonbladet kan avslöja parti­organisationernas interna planer för att sänka motståndarna och vinna slaget om väljarna. Statsministern kommer laddad med ett mål att ­söka strid i vad partiet menar är den viktigaste frågan.

– Jag måste ta en konfrontation med honom om vad som ger jobb. Det här är huvudmatchen, hur vi ska se på detta. Jag upplever att den ­inte har kommit fram. Det är det jag vill använda tiden fram till nästa ­söndag åt, att föra diskussionen om vad som är rätt inriktning.

Reinfeldt kommer återigen att upprepa sitt argument att S-för­slagen på jobben kan leda till 80 000 färre jobb.

– Det handlar bland annat om att de vill öppna tidsgränserna i sjukförsäkringen igen, vilket leder till att vi får fler som hamnar i förtidspension.

”Otydligt manifest”

I morgon lanserar Alliansen en ­gemensam kampanj med fokus helt inriktad på regeringsfrågan och bristen på gemensamma besked från de rödgröna partierna. I kampanjen finns bland annat argumentet ”Vi ­gillar arbete. Speciellt samarbete”.

– Dels vet vi knappt vad S själva vill, de har ett otydligt valmanifest. De har heller inte gjort några avvägningar gentemot V och MP. Det är helt centalt att veta om det ­kommer ytterligare bensinskattehöjningar, om flygplatser ska stängas och väginvesteringar försvinna i och med MP:s inflytande, säger Reinfeldt.

”Har redan vunnit”

Även Löfven vill prata om ­jobben i duellerna, men allra helst om ­skolan. S har i sin analys sett att ­partiet har ett starkt förtroende i utbildningsfrågor.

– Vi känner att vi redan har vunnit i skolfrågan mot Jan Björklund. Nu vill vi klistra fast skolmisslyckandet på Reinfeldt. Han har ­ kommit för billigt undan, säger en ­S-källa.

Tjänstemännen runt Löfven har därför laddat upp med nya argument inför slutstriden. De har mejslat fram en rapport med 26 punkter som S anser att utbildningsminister Jan Björklund (FP) och därmed Fredrik Reinfeldt har misslyckats med under sina år vid makten.

Det handlar bland annat om att det är mer ån åtta gånger högre risk att en elev – med en förälder som enbart har grundskoleutbildning – inte blir behörig till gymnasiet.

Stefan Löfven själv menar att hans starkaste kort är verkligheten.

– Resultaten efter åtta år med Reinfeldt talar sitt tydliga språk. Arbetslös­heten är högre, skol­resultaten är lägre och Sveriges konkurrenskraft sjunker som en sten i internationella mätningar, säger ­han.

S-ledaren kommer under sista veckan att lyfta fram de sjunkande resultaten i Pisa-mätningen och koppla dem till regeringens skattesänkningar.

– De har sänkt skatten 20 gånger mer än de investerat i skolan. I vintras kämpade han (Reinfeldt reds.anm.) för att sänka skatten med tre miljarder för de som tjänar allra bäst samtidigt som de prioriterade ner skolan. Enbart våra skolinvesteringar i valmanifestet är ­lika stora som hela Alliansens valmanifest.

FAKTA

■ ■ Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) kämpar om statsministerposten.

■ ■ Med bara en dryg vecka kvar till valdagen har tempot och tonläget skruvats upp.

■ ■ Aftonbladets politiska ­reportrar Anette Holmqvist och Pär Karlsson ­följer ­kandidaterna på nära håll.

■ ■ Här är deras rapport från veckan.

Foto: URBAN ANDERSSON
VECKANS BILD 2 Fredrik Reinfeldt, med Säpo-skydd på väg till intervju med DN:s webb-tv.

Fredrik Reinfeldts vecka

Måndag

Åkte båt tillsammans med allians­ledarna ut till Finnboda varv i Nacka. Där presenterade de sitt gemensamma valmanifest som de förhandlat fram. På kvällen deltog Reinfeldt i Aftonbladets partiledardebatt.

Tisdag

Tidigt på morgonen hoppade Reinfeldt och finansminister Anders Borg på en moderat partibuss i Gamla stan i Stockholm, som också var full med journalister. Resan gick först till Katedralskolan i Uppsala, där de höll tal inför eleverna. Bussen fortsatte sen till Västerås, där de höll ett torgmöte på Sigmatorget.

Onsdag

Statsministern gav intervjuer ­under dagen. På kvällen var han med i Expressens partiledardebatt.

Torsdag

Deltog i Mix Megapols morgon­program i radio. På eftermiddagen intervjuades Reinfeldt inför publik av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski på Fotografiska i Stockholm.

Fredag

Även denna morgon deltog Reinfeldt i radio, Rix Morronzoo. På ­eftermiddagen mötte han Löfven i en statsministerduell i radio.

Lördag

Alliansen valspurtar i Kungsträdgården i Stockholm. Medverkar gör bland andra de fyra alliansledarna.
VECKANS UTSPEL:

I måndags presenterade Alliansen sitt gemensamma valmanifest med 258 punkter, vad partierna vill göra under nästa mandatperiod.
VECKANS ATTACK:

”Om man inte erkänner det är man inte värdig att leda Sverige.”

Statsministern gick till hård attack mot Löfven i Aftonbladets partieldardebatt, efter att S-ledaren ifrågasatt att 300 000 personer kommit i arbete sedan alliansregeringen tog över makten 2006.  

Foto: LOTTE FERNVALL
VECKANS BILD 1 Stefan Löfven i djupa tankar under ett torgmöte på Stora torget i Linköping.

Stefan Löfvens vecka

Måndag

Höll torgmöte på Medborgarplatsen i Stockholm tillsammans med Magdalena Andersson och de lokala företrädarna Karin Wanngård och Helene Hellmark Knutsson. Deltog på kvällen i Aftonbladets partiledardebatt.

Tisdag

Presenterade partiets valmanifest och åkte på bussturné till Norr­köping, Linköping och Kalmar där han träffade högskoleelever och höll torgmöten tillsammans med den ekonomisk-politiska tales­personen Magdalena Andersson. Åt middag med ex-finansministern Pär Nuder och kommunalrådet i Kalmar, Johan Persson (S).

Onsdag

Fortsatte bussturnén i Kalmar och Växjö. Deltog i direktsänd radio­intervju och genomförde företagsbesök. Medverkade på kvällen i Expressens partiledardebatt.

Torsdag

Förberedelser inför kommande ­dueller och utfrågningar.

Fredag

Internt arbete samt Sveriges ­Radios duell mellan Löfven och Reinfeldt.

Lördag

Pratar om vikten av en ny­industrialisering på Scania i Södertälje tillsammans med ­Tysklands vicekansler Sigmar

Gabriel.
VECKANS UTSPEL:

Höjt barnbidrag, slopad pensionärsskatt och höjd sjukpenning och a-kassa.

I tisdags presenterade ­Socialdemokraterna sitt ­valmanifest med reformer för 40 miljarder kronor.
VECKANS ATTACK:

”Han hade med sig en toarulle med lite gott och blandat på”.

S-ledaren Stefan Löfven häcklade den lista Fredrik Reinfeldt hade med sig till Aftonbladets debatt.