De vill vinna valet – med helt olika taktik

1 av 10
NYHETER

Medan Stefan Löfven kampanjar runt om i landet stannar Fredrik Reinfeldt i Stockholm för att läsa på.

De två statsministerkandidaternas taktik fram till valet är som natt och dag.

– Jag tycker det är jätteviktigt att jag är så pass insatt som jag bara kan vara, säger Reinfeldt.

– Det är mötet med människor som ger energi i valrörelsen, säger Löfven.

S-ledaren Stefan Löfven hade ett intensivt schema under måndagen. Redan tidigt på morgonen var han med i Mix Megapols sändning och senare på förmiddagen presenterade han en ny infrastruktursatsning inför pressen. Under eftermiddagen åkte han till Malmö tillsammans med ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson för flera framträdanden.

Medan Löfven hade en späckad dag valde statsminister Fredrik Reinfeldt, som enligt opinionsundersökningarna går mot en valförlust, en helt annan taktik.

Besökte valstugor

Han gjorde han bara två korta framträdanden utanför Rosenbad, när han besökte Moderaternas valstugor på Medborgarplatsen och i Liljeholmen i Stockholm. Aftonbladet fick en exklusiv intervju med statsministern efter att han hälsat på partikamrater och väljare i Liljeholmen.

– Det här är väldigt inspirerande. Jag upplever hela tiden att människor är väldigt varma och otvungna. Den distans vi ser i väldigt många andra länder upplever inte jag finns i Sverige, säger han.

Medveten taktik

Enligt vad Aftonbladet erfar är det till viss del av taktiska skäl som statsministern inte var ute och kampanjade mer under måndagen. Källor inom Moderaterna uppger att det handlar om att hålla statsministern pigg inför de sista debatterna som ses av miljontals tittare.

– Jag tycker det är jätteviktigt att läsa på, att jag är så pass insatt som jag bara kan vara. Dels för att jag själv känner mig trygg då, dels för att jag har tusentals människor som är beroende av att jag beskriver saker rätt och på ett sätt som människor känner förtroende för. Då vill jag vara mitt allra bästa så att de ska känna sig nöjda, säger Reinfeldt.

Löfvens eget val

Stefan Löfven genomförde i sin tur tre olika radiointervjuer och hann dessutom hålla en presskonferens om tågsatsningar. På eftermiddagen satte han sig på planet till Malmö där han träffade ungdomar och personal på Fryshuset och talade på Möllevångstorget.

Enligt S-ledaren är det hans eget val att han kampanjar så intensivt, även så här kort inpå valet.

– Det är viktigt för att vinna valet. Dessutom är det här det allra roligaste med en valrörelse. Att få vara ute. Som den här Fryshusetverksamheten, som är helt fantastisk, säger han.

– För mig är det absolut en uttalad strategi att vara ute så mycket. Det har jag sagt till om. Det är viktigt för mig med direktkontakt. Demokrati inte bara att synas i tidningar, tv och radio. Det är viktigt och måste också finnas, men det kan inte bara vara det. Det här är den levande demokratin, att träffa människor och höra deras berättelse om verkligheten.

Stefan Löfven erkänner att han kör hårt i valrörelsen men menar att mötet med människor ger energi. Han påpekar också att det varje dag planeras in små korta pauser för att han ska hinna vila och läsa på.

– Jag använder resor till att läsa och så har jag en förmåga att somna till direkt flyget är i take off. Jag sover fem-tio minuter och sedan kvicknar man till och kan börja läsa igen.

”Har momentum”

Trots underläget i opinionen menar Reinfelt att hans parti och Alliansregeringen nu har ett "momentum".

– Det känns så. Jag var väldigt nöjd med duellen i SVT. Så här vill jag ha dueller, det ska vara från min utgångspunkt resonerande. Jag ska svara så att människor känner att de minns ett par saker jag sagt om hur jobben ska bli fler och skolan bättre. Så kände jag efter gårdagen.

I morgon deltar Reinfeldt i TV4 där Alliansledarna frågas ut.

Stefan Löfven frågas ut dagen därpå. Han menar att S måste högre i väljaropinionen om valet ska vinnas. Men stressad säger han sig inte vara.

– När jag kommer hem en efter en lång dag sätter jag mig med Ulla och pratar genom dagen. Varvar ner. Sedan läser jag på för nästa dag, om det behövs, säger han.

FAKTA

Veckans drabbningar

ARTIKELN HANDLAR OM