”Helt plötsligt är det ett race”

Politiska experter om opinionsläget

NYHETER

I en ny mätning slås det fast - avståndet mellan alliansen och de rödgröna krymper.

Tre av fyra opinionsanalytiker och statsvetare vågar inte längre säga vilket block som vinner:

– Helt plötsligt är det ett race, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Som Aftonbladet/United Minds väljarundersökning visade tidigare i går har S, V och MP:s övertag minskat - det skiljer 4,2 procent mellan blocken.

Och i en ny mätning som Demoskop gjort för Expressen visas liknande resultat. I Demoskopmätningen har stödet för Allianspartierna har ökat.

I mätningen får de rödgröna partierna 44,5 procent av väljarstödet, medan allianspartierna får 38,2 procent.

– Bland allianspartierna ser det nu ut att vara Folkpartiet och Centerpartiet som har lyckats locka väljare över blockgränsen, vilket i sin tur förändrar balansen, konstaterar Demoskops analyschef Peter Santesson till Expressen.

Aftonbladet har talat med tre opinionsanalytiker och en statsvetare om opinionsläget. På bara några dagar har avståndet mellan blocken halverats och ligger nu på mellan 4,2 och 5 procentenheter i tre olika mätningar.

”Lägst hängande frukterna”

Men även om tre av de fyra experterna nu ser en möjlighet att alliansen blir störst, så är ändå huvudtipset att de rödgröna vinner:

– När alliansen har ökat de senaste dagarna har det framför allt varit bland de osäkra som redan lutade åt det hållet. De har tagit de lägst hängande frukterna nu när de börjat öka. Men det är svårare att ta nästa steg. De osäkra väljare som är kvar står lite närmare vänstersidan, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Att alliansen hamnat i en positiv trend som kan locka fler väljare, håller experterna med om:

– Om ett parti upplevs vara en vinnare så kan det tippa över en del väljare. Det kallas band wagon-effekt på amerikanska. Men det är sådant vi snarare kan säga efter valet, det är för tidigt att kunna mäta det, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Tror inte Fi kommer in

Ingen av experterna – utom Carl Melin, som fortfarande ser möjligheten – tror att Fi kommer in i riksdagen:

– I dagsläget är det mindre än fem procents chans att de kommer in, säger Daniel Walther, doktorand i statsvetenskap och ansvarig för trefyranio.com.

Men de hade fyra procent i en mätning nyligen?

– Ja, men det resultatet låg inom felmarginalen, säger Walther.

Risken är nu att Fi stjälper de rödgröna, genom att rösterna på dem blir värdelösa. Men Carl Melin ser även andra möjligheter:

– Det kan absolut bli så om Fi landar på två, tre procent. Å andra sidan, om de skulle komma in, så är det omöjligt för alliansen att gå om de rödgröna.

FAKTA

Experter inte förvånade över minskande gapet

Är du förvånad över att gapet krymper markant i de tre senaste opinionsundersökningarna?

– Nej, däremot är jag förvånad att förändringen kommer så sent, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

– Nej, man kan förvänta sig att gapet minskar strax före valet, säger Karin Nelsson, partner på analysföretaget Inizio och projektledare för Sverige Tycker.

– Jag är inte förvånad över att det krymper, däremot att det dröjde så länge och att det nu krymper så fort, säger Carl Melin, analyschef United Minds.

– Jag är lite förvånad, med tanke på att opinionsläget har varit stabilt fram till slutet av augusti. Men historiskt vet vi att det händer mer de sista veckorna än månaderna innan dess, säger Daniel Walther, doktorand i statsvetenskap och ansvarig för trefyranio.com.

Vem blir störst – alliansen eller de rödgröna?

– Det går inte att säga. Jag har hela tiden sagt att det kommer att bli otroligt jämt. Det står och väger väldigt mycket nu, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

-– Det pekar fortsatt på de rödgröna, men inget är klart förrän på valdagen, säger Karin Nelsson, partner på analysföretaget Inizio och projektledare för Sverige Tycker.

– Helt plötsligt är det ett race. Det såg mycket svårt ut för alliansen för en vecka sedan, nu ser det ut som att det inte är omöjligt för alliansen att komma ikapp, säger Carl Melin, analyschef United Minds.

– Det är mer än 95 procents sannolikhet att de rödgröna blir större, säger Daniel Walther, doktorand i statsvetenskap och ansvarig för trefyranio.com.

Kommer Feministiskt initiativ in i riksdagen?

– Jag tror inte det. Feminismen är inte en så viktig fråga i svensk politik. I EU är det mycket mer logiskt att de kan komma in som ett enfrågeparti. Väljarna är mycket mer nyanserade i ett riksdagsval, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

– Det är svårbedömt, men jag tror inte det, säger Karin Nelsson, partner på analysföretaget Inizio och projektledare för Sverige Tycker.

– Om Fi ligger på strax under fyra procent i sista opinionsmätningarna på fredag, då kommer de in. Ligger de på 2-2,5 procent är det troligare att de tappar röster, eftersom folk inte vill slänga bort sina röster. Det är mycket psykologi i det där, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

– I dagsläget är det mindre än fem procents chans att de kommer in. Fi ligger så mycket under riksdagsspärren att det är väldigt osannolikt.  När MP kom in på 1980-talet och KD på 1990-talet låg de klart över fyra procent i opinionsmätningarna, säger Daniel Walther, doktorand i statsvetenskap och ansvarig för trefyranio.com.

Blir Sverigedemokraterna vågmästare?

– Mycket talar för det. Men det kan också bli så att S för att undvika parlamentariskt kaos tar med ett borgerligt parti i regeringen, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

– Ja, det tror jag. Det kan bli hur rörigt som helst, säger Karin Nelsson, partner på analysföretaget Inizio och projektledare för Sverige Tycker.

– Ja, inget av de traditionella blocken kommer att få egen majoritet. Om inte Fi kommer in, då finns det en teoretisk möjlighet att de rödgröna får majoritet, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

– Sannolikheten för det är mellan 50 och 67 procent. Sedan är det alltid frågan vad som händer i efterspelet, om något borgerligt alternativ ändrar sig och stödjer de rödgröna, säger Daniel Walther,  doktorand i statsvetenskap och ansvarig för trefyranio.com.