Moderaternas slutspurt sista chansen att nå tredje valseger

NYHETER

Alliansregeringen har lyft rejält på sistone, men fortfarande sackar Fredrik Reinfeldts moderater rejält i mätningarna.

Nu satsar partiet allt man kan i en landsomfattande kampanj som lanseras i dag, där man ska träffa 200 000 väljare.

– Vi känner att segern är inom räckhåll, säger partisekreteraren Kent Persson (M).

De senaste dagarna har kampen om regeringsmakten blivit allt tätare. I opinionsmätningarna har Alliansregeringen knappat in rejält på de rödgröna partierna och statsminsiter Fredrik Reinfeldt (M) har fått luft under vingarna. Men i mätningarna är det framför allt de mindre regeringspartierna, med Centerpartiet som främsta draglok, som gått starkt framåt.

Moderaterna ligger däremot i princip still på ett resultat som ligger långt under vad man presterade i segervalen 2006 och 2010. Partiet, som gjorde ett katastrofresultatet i EU-valet, har precis som Socialdemokraterna stora problem att lyfta.

I dag sjösätter partiorganisationen en landsomfattande "99-timmarskampanj" som är ett sista försök att nå en tredje valseger på raken. Slutspurten, som involverar 10 000 kampanjarbetare, ska resultera i samtal med 200 000 väljare.

Partissekreteraren Kent Persson berättar att uppsvinget för Alliansen i opinionen har pumpat in kämpaglöd och självförtroende i partiet.

– Nu känner vi att en valseger är inom räckhåll. Med den planering vi har skulle jag nu hävda att det är upp till oss att ta hem detta. Det är med egen kraft vi nu kan ta in de sista procentenheterna och gå förbi, säger han.

"99-timmarskampanjen" är planerad sedan länge och i den finns en detaljerad planering om vad som ska ske ute i landet timme för timme dygnet runt fram tills valurnorna stänger på söndag kväll. Enligt Kent Persson handlar det mycket om klassisk dörrknackning, men det ska även finnas "glada moderater" utanför matbutiker och nattöppna biografer.

– Det är viktigt att vi är många moderater som är ute och visar väljarna att vi har självförtroendet, engagemanget och energin. Det påverkar väljarna när de träffar moderater som är på gott humör och kan ge besked i det som är valets huvudfråga. Nu har vi sett sakta men säkert hur jobbfrågan har vuxit fram och är en av de viktigaste frågorna, säger han.

Fortfarande är det många väljare som är osäkra. Moderaterna har som självklart mål att övertyga många av dessa att rösta blått.

– Sedan är det viktigt att vi träffar de väljarna som rör sig emellan blocken. Vi har sett mellan valen att väljarna rör sig mellan S och M, det kan gå väldigt fort. Vi siktar in oss på att träffa de väljarna, säger Kent Persson.

I dag skrev Aftonbladet om att även Socialdemokraterna nu lagt in en ny växel i slutspurten.