Löfven flirtade - Åkesson rasade

Jimmie Åkesson: Minst intressanta utfrågning som jag har utsatts för

1 av 3
NYHETER

Oppositionspartierna stod mot väggen i TV4:s utfrågning.

Men S-ledaren Stefan Löfven flirtade öppet med Folkpartiet - och lockade med en extra pappamånad:

– Nu fick de ju inte igenom det. Så låt oss diskutera det.

På onsdagskvällen var det Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP), Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) som frågades ut i TV4:s "Utfrågningen".

Partiledarna pressades enskilt i olika frågor, men en som återkom var den om vilken regering Stefan Löfven vill bilda om han får möjlighet efter valet.

Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt ingår gärna i en regering, men fortsätter ställa kravet om stopp för vinster i välfärden.

– Jag tror att vi är helt nödvändiga. Jag ser vad de rödgröna väljarna vill ha. De vill ha bort vinsterna i välfärden, de vill ha en rödgrön regering. Vi har trumf på hand.

V-ledaren var däremot helt säker på vem han vill se som statsminister:

– Jag märker hur Stefan Löfven brinner för sjuka och arbetslösa. En sådan statsminister vill jag ha.

"Varken bu eller bä"

Miljöpartiet har pekats ut som en naturlig samarbetspartner till en eventuell S-ledd regering, men Åsa Romson (MP) ville ikväll inte svara på om hon vill ha Sjöstedt och V i en sådan regering.

– Vi vill ha en handlingskraftig regering i Sverige, för att bygga Sverige modernare. Hur stor en regering ska vara det avgör valet.

– Vi har sagt varken bu eller bä till det, sa Romson om V i en regering.

Romson upprepade även kärnkraftskravet som MP ställer för att sitta i regering, som Aftonbladet skrev om igår:

– Det är en självklarhet för mig att Miljöpartiet inte sitter och laddar några nya reaktorer, det kommer inte att hända.

Flirtade med pappamånad

Löfven gav själv inga nya besked i regeringsfrågan. Däremot fortsatte han sin flirt med Folkpartiet – genom att fresta partiet med en extra pappamånad. Det var ett förslag som Folkpartiet inte fick igenom i Alliansens valmanifest.

– Om Folkpartiet verkligen tror på en extra pappamånad, och det gör de ju, nu fick de ju inte igenom det. Så låt oss diskutera det, sade Löfven.

I TV4:s utfrågning vägrade han att svara på om han släpper fram Alliansen om de borgerliga partierna blir större än de rödgröna partierna.

– Jag söker en annan lösning. Vi har haft fyra år med alliansen i minoritetsregering, där de varit beroende av SD. Det är därför jag sträcker ut handen över blockgränsen, sa han.

S-ledaren har tidigare flirtat öppet både med C och FP båda partierna har stängt dörren:

– Det är klart att de gör det i en valrörelse. Jag hade inte räknat med att det skulle komma springande.

"Frågorna en katastrof"

SD-ledaren Jimmie Åkesson är långt ifrån nöjd med TV4:s utfrågning. Till TT säger han att "frågorna var en katastrof".

– Det var nog den minst intressanta utfrågning som jag har utsatts för under den här mandatperioden, säger han till Aftonbladet.

– Jag tycker att väljarna förtjänar att det parti som kan bli tredje får prata om vad man vill göra med de röster man får och inte vad olika personer har skrivit i olika sammanhang.

SD-ledaren Jimmie Åkesson pressades om den senaste tidens uteslutningar från partiet – där SD-politiker bland annat uttryckt sig rasistiskt på nätet.

– Nya partier drar till sig en hel del personligheter, det finns en allmän bild att vi tycker saker som vi inte tycker.

– Vi är inte det enda partiet som har problem med ideologiska avvikelser, sade han.

Aftonbladet