Peter Norman (M) polisanmäld

1 av 4
Peter Norman förnekar att han har haft någon yrkesmässig relation med LRF:s stjärnlobbyist: ”Vi är vänner”
NYHETER

Två privatpersoner har polisanmält finansmarknadsminister Peter Norman (M) för jäv.

Ministern sms:ade till en stjärnlobbyist om ett mångmiljardpaket till landsbygden i regeringens vårbudget – och har sedan tidigare KU-anmälts av Socialdemokraterna.

– Jag vill veta om han har begått ett brott genom den här relationen, säger Ola Löfgren, 34, en av de som anmält Norman.

Foto: VILHELM STOKSTAD
Jacob Abrahamsson, 41

När vårbudgeten, med ett mångmiljardpaket till landsbygden, presenterades den 9 april i år sms:ade finansmarknadsministern Peter Norman (M) ”You owe me big time” till en stjärnlobbyist på intresseorganisationen Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Aftonbladets avslöjande i början av september, där Norman erkände relationen till lobbyisten, fick experter att reagera på om situationen kunde innebära jäv.

Misstanken stärktes ytterligare när det visade sig att Peter Norman också deltog i regeringsbeslutet om hur miljardpaketet till landsbygden skulle se ut, vid ett statsrådsmöte där bland andra också statsminister Fredrik Reinfeldt och Anders Borg närvarade.

”Fruktansvärt i en demokrati”

Socialdemokraterna har anmält ministerns förehavanden till riksdagens konstitutionsutskott.

Nu polisanmäler också två olika privatpersoner Peter Norman.

Jacob Abrahamsson, 41, filmdistributör i Stockholm gjorde anmälan i går efter att ha läst Aftonbladets avslöjande om hemliga överföringar till pr-byrån Kreab som gjorts från den georgiska regimen, en regim som utrikesminister Carl Bildt (M) värvade till byrån som kund.

– Jag blev liksom påmind om Peter Norman då, när jag läste den artikeln. När jag läser om alla dessa pengar, då lyser det i ögonen. Jag tycker att det måste ske en anmälan om sådant här. Bara misstanken om att det här kan pågå är fruktansvärt i en demokrati. Alla inblandade borde utredas, antingen för att belägga mutbrott eller jäv, eller för att rentvå de inblandade. Men att det bara skulle lämnas är barockt, säger Jacob Abrahamsson.

”Blev irriterad”

Han trodde att en polisanmälan redan hade gjorts efter att Aftonbladet skrivit om saken, men när han sökte efter information upptäckte han att så inte var fallet – och ringde därför polisen, säger han.

Det gjorde också Ola Löfgren, 34, från Stockholm som till vardags jobbar med IT på ett företag.

– Det känns som om det varit väl många sådana här händelser i den nuvarande regeringen. Jag vänder mig starkt emot jäv och blev irriterad på situationen. Jag vill få reda på vad som har hänt, och om någon har begått ett brott, säger han.

Aftonbladet söker riksåklagaren mot korruption, som är den som inleder förundersökningar om en minister utreds för jäv.

Aftonbladet har sökt Peter Norman som hälsar via sin pressekreterare Victoria Ericsson:

”Vi välkomnar detta”.