Reinfeldts skräck: förlora i Stockholm

1 av 9
NYHETER

En gammal sanning säger att den som vinner valet i Stockholm även tar hem segern i riket.

Mycket pekar mot ett maktskifte i huvudstaden och Fredrik Reinfeldt kampanjar nu hårt för att staden inte ska glida ur Alliansens händer.

– Valet måste handla om Stockholmsregionens framtidsfrågor, säger han.

Tidigare i dag kampanjande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i Stockholmsområdet tillsammans med finansborgarrådet Sten Nordin (M) och Cecilia Löfgren, kommunstyrlsens ordförande i Järfälla.

De meddelade att 2 000 studentbostäder ska byggas i Kista inom ramen för det långsiktiga projektet Sverigebygget, som regeringen lanserade i Almedalen i somras. Dessutom visade de upp platsen där den planerade tunnelbanestationen Barkabystaden ska ligga.

Den senaste tiden har Alliansregeringen knappat in i opinionsundersökningarna. Men i måndags presenterade Dagens Nyheter en opinionsmätning som innebar huvudvärk för Fredrik Reinfeldt.

Pekar mot maktskifte i Stockholm

Efter åtta år av Alliansstyre pekar nu mycket på att det blir maktskifte i Stockholms stadshus.

Historiskt har det ofta varit en förutsättning att vinna i huvudstaden för att vinna regeringsmakten. Många väljare röstar nämligen lika i både kommun-, landstings- och rikdagsval.

– Det är otroligt viktigt för regeringen att man lyckas bra även i Stockholm. De nya Moderaternas framgångar har byggt på att i ganska stor skala har vunnit de breda tjänstemannagrupperna, TCO-väljarna, som tidigare i ganska stor utsträckning har röstat på Socialdemokraterna, säger Svend Dahl, statsvetare och chef på Liberala Nyhetsbyrån.

Han menar att det som nu syns är att den väljargruppen nu står och tvekar lite.

– Då är det klart att Moderaterna måste göra allt för att vinna tillbaka dem, för det finns väldigt många sådana väljare, säger Svend Dahl.

"Det måste handla om framtidsfrågor"

I dag kampanjade Reinfeldt hårt i det så viktiga Stockholm. Han menar att valet i huvudstaden måste handla om framtidsfrågor.

– Det måste handla om hur vi får den här jobbtillväxten som har varit kraftig att matchas med allt annat som en modern dynamisk storstad behöver. Nämligen fungerande kollektivtrafik, fler studentbostäder och fler bostäder. Det försöker vi visa att vi svarar på, säger han.

Statsministern menar att visionen om Stockholm måste vara att det ska vara en "växande storstad som hävdar sig i konkurrensen med andra storstäder".

Reinfeldts partikamrat, Stockholms finansborgarråd Sten Nordin, menar att man lokalt gör allt för att hjälpa sin partiledare genom att vinna i huvudstaden.

– Vi gör vårt jobb stenhårt dygnet runt nu. Det är naturligtvis väldigt viktigt för oss att vinna Stockholm. Det är också viktigt för Sverige. Vi vet att det är väldigt många osäkra väljare och att det finns många som nu återvänder till Alliansen. Vi jobbar hårt ända in i mål och så får vi se vad väljarna bestämmer.

Sten Nordin utmanas av Karin Wanngård

Han menar att slaget om Stockholm handlar om flera olika saker.

– Det handlar om hur vi kan ta Stockholm in i framtiden, det växande Stockholm med de stora behov vi har av bostäder, studentbostäder, transporter, skolans utbyggnad, tunnelbanans utbyggnad och Förbifart Stockholm, säger han.

Nordins huvudutmanare om vem som ska ha ledartröjan i Stockholms stadshus är Karin Wanngård (S).

– Mitt fokus är naturligtvis att vinna finansborgarrådsposten i Stockholms kommun. Sedan är det klart att jag blir klart om det bidrar till att vi får en socialdemokratisk statsminister. Men jag vill ju styra Stockholm oavsett vilken regering det blir.

Hon menar att det är skolan, ungdomsjobben och bostadsbyggandet som kommer avgöra hur stockholmarna röstar.

– De är oroade för att det är för många elever i klassrummen, för få lärare och mindre resurser till skolan. De vill se stora satsningar där och det svarar vi upp emot.