Så ska Sjöstedt charma Löfven

NYHETER

Jonas Sjöstedt (V) blev inte inbjuden när S och MP höll sitt hemliga taktikmöte.

Men han hoppas ändå få sitta i regering med Stefan Löfven (S) som statsminister – och tar varje tillfälle i akt att hylla S-ledaren.

– En van förhandlare vet att det är farligt att lyssna på smicker, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, som mött Stefan Löfven vid flera tuffa förhandlingar.

Stefan Löfven och MP-språkröret Åsa Romson satt i onsdags i hemligt möte för att vässa fram gemensamma skolattacker mot Alliansen – men Jonas Sjöstedt fick inte vara med.

Till en början sa han att han inte ens kände till mötet, en uppgift som V sedan återkom och rättade med att det var "en ärlig felsägning" till följd av ett intensivt kampanjande med långa dagar. Det som avsågs var att Sjöstedt inte hade någon information om vad S och MP skulle prata om, hette det.

Jonas Sjöstedt hoppas istället träffa S-ledaren inom de närmsta dagarna.

– Vi har tät kontakt, sa han till Aftonbladet när han la sin röst i hemstaden Umeå.

Men V och S är oense i flera kärnfrågor.

Exempelvis har Socialdemokraterna inte något krav på förbud mot vinstuttag i välfärdsbolag, vilket är Vänsterpartiets huvudfråga i valrörelsen.

Förhandlingar i en eventuell rödgrön regering lär bli tuffa.

”Löfven är envis”

Aftonbladet tog därför tillfället i akt att fråga de som mött Stefan Löfven under tiden som ordförande i IF Metall hur Sjöstedt ska göra för att nå fram till statsministerkandidaten vid en valvinst.

– När det gäller Stefan Löfven måste man, precis som när man möter många andra förhandlingsvana, vara väl påläst. Man måste skilja mellan intressen och positioner. Positioner är låsta uppfattningar, och intressen är sådant man vill uppnå, och då finns det flera sätt att komma fram, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, en av IF Metalls främsta förhandlingsmotparter.

Han fortsätter:

– Sedan måste man lyssna mycket för att förstå hur motparten resonerar, annars kommer man aldrig överens. Stefan Löfven är envis, på ett positivt sätt. Det gäller att vara medveten om. Det krävs mycket för att få honom att ändra sig.

Kan man charma honom?

– Det kan man alltid, men är man en van förhandlare, som Stefan är, så är man medveten om faran med att falla för smicker eller beröm. En van förhandlare faller inte i den fällan. Det är ju ett välkänt förhandlingsknep att smickra motparten.

Försök inte bluffa

Hans-Olof Nilsson, ordförande i fackförbundet Livsmedelsarbetstagarförbundet, har suttit bredvid Stefan Löfven under förhandlingar. Hans råd till Jonas Sjöstedt är tydligt:

– Man ska inte försöka bluffa honom! Det får man dyrt betala. Inga lögner och inga tricks. Man ska vara ärlig och rak, annars kan man inte lita på motparten nästa gång.

Han tror att partierna i den rödgröna gruppen kan komma överens om de bildar regering, även i knäckfrågan om vinster i välfärden.

– De är ju i samma riktning ändå. Det där tror jag nog att de kan hitta en lösning på som är acceptabel både för svenska folket och för partierna.
Han beskriver Stefan Löfven som en mycket resultatinriktad person i förhandlingar.

– Även om man tycker illa om motparten är resultatet målet. Det sitter i generna på både mig och på Stefan.

Något smicker tror han inte på.

– Nä, det funkar nog inte. Men Sjöstedt är rak och tydlig med vad han vill, så de kan nog ha en ömsesidig respekt för varandra. Det tror jag redan att de har faktiskt.

Dessutom påminner han, så har Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven tillhört samma fackförbund.

– Sjöstedt var ju metallarbetare i Umeå, kanske har de till och med gått några fackliga utbildningar tillsammans?