Här är LO:s krav på en S-regering

Kommer att hårdförhandla om a-kassan

LO och Kommunal höll imorse gemensam pressträff vid Gullmarsplan i Stockholm om vilka frågor som är viktigast för deras medlemmar inför söndagens stora val.
NYHETER

Här är LO:s förhandlingskrav på en S-ledd regering:

Höj a-kassan, rör inte provanställningarna och stoppa utförsäkringarna.

– Det viktigaste kravet är att man gör det man lovat för att få ner arbetslösheten, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande.

LO och Kommunal höll imorse gemensam pressträff vid Gullmarsplan i Stockholm om vilka frågor som är viktigast för deras medlemmar inför söndagens stora val.

En nygjord Novusundersökning som de presenterade visar att två av tre medlemmar är negativa till att förlänga provanställningar från sex till 12 månader, ett förslag som finns i Alliansens valmanifest.

Istället vill majoriteten av de tillfrågade medlemmarna öka nivån på a-kassan. Mer än varannan medlem i LO-förbundet uppger att de inte skulle klara sig ekonomiskt på maxbeloppet i a-kassan som det ser ut idag.

– Vi är inte nöjda med höjningen som S föreslår från 680 kronor om dagen till 910 kronor om dagen, det behöver gå ännu högre upp. Vår målsättning är att 80 procent av de som jobbar idag ska ha 80 procent från a-kassan. Det kommer att ta ett tag, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Vill begränsa visstidsanställningar

Han gör det klart för journalisterna att Sverige har två helt olika system att välja mellan på söndag.

– Det främsta handlar om möjligheten att kunna gå mellan två arbeten. Där är det en enorm skillnad mellan partierna. Det ena blocket förstör för både de uppsagda och arbetsgivarna. Att skärpa och stärka möjligheten att gå mellan två jobb beror på a-kassan. Blir det ingen mer höjning före 2018 har vi en av västvärldens sämsta försäkringar för arbetslöshet. Det resulterar i att folk inte vågar byta jobb. De borgerliga partiernas förslag skulle göra det riktigt dåligt för de som mitt i livet vill göra något annat. Och så vill de fördubbla provanställningstiden på det. Det är att effektivt stoppa all rörlighet, säger Thorwaldsson.

LO och Kommunal vill också begränsa visstidsanställningarna, något de anser att Socialdemokraterna lovat dem ska ske om Stefan Löfven blir statsminister.

– Jag träffar människor som säger: jag älskar mitt arbete, men jag hatar mina arbetsvillkor. Arbetskraften prövas dagligen. Det är visstidsanställningar och smsanställningar. Det här är vår tids daglönare, vår tids personer som står med mössan i handen. Att visstidsanställningar skulle gå till unga är skitsnack. I genomsnitt är våra visstidsanställda medlemmar 35 år. De behöver ökad trygghet. Då vågar de byta sysselsättning någon gång i livet. Hur ska det gå till om de på nästa jobb blir provanställda i 12 månader? säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.

”Ett av de otryggaste länderna”

Karl-Petter Thorwaldsson säger också att S lovat att stoppa utförsäkringar av sjuka människor.

– Så länge en läkare gör bedömningen att en person är för sjuk för att arbeta, då ska man vara sjukskriven. Vi kan det här i Sverige, vi har alltid haft trygghet, nu har vi blivit ett av de otryggaste länderna.

Annelie Nordström avslutade presskonferensen med något som liknade ett brandtal:

– Av de drygt 81 000 som blivit utförsäkrade är drygt 20 procent Kommunalmedlemmar. Det är framförallt kvinnor. Och så undrar vi var kommer barnfattigdomen från? Den kommer från de fattiga föräldrarna. Vi behöver en ny regering och en ny statsminister. Han heter Stefan Löfven.

FAKTA

LO:s Novusundersökning

LO har genomfört en Novusundersökning under 2-8 september 2014, med 1500 genomförda intervjuer, som visar att:

två av tre medlemmar är negativa till att förlänga provanställningar från 6 till 12 månader.

fyra av tio medlemmar i LO-förbund skulle bli mindre benägna att byta jobb vid en fördubblad provanställningstid.

medlemmarna vill hellre stärka anställningstryggheten än försvaga den. De flesta vill ha kvar den som idag.

nästan tre av fyra medlemmar vill öka nivån på a-kassan.

sex av tio medlemmar i LO-förbund tror inte att en ökad a-kassa skulle påverka arbetslösheten i någon riktning.

mer än varannan medlem i LO-förbund uppger att de inte skulle klara sig ekonomiskt på maxbeloppet i a-kassan.