Fridolin och Björklund i rekvisitakrig

NYHETER

I skoldebatten drog utbildningsminister fram Jan Björklund fram hörselkåpor för att visa på stöket i klassrummen. Miljöpartiets Gustav Fridolin kontrade med en griffeltavla – där han gav Björklund underkänt:

– Jag hoppas att det här blir ditt slutbetyg.

I skoldelen av SVT:s slutdebatt var alla överens om att problemen i den svenska skolan är allvarliga.

– Vi genomför nu de största utbildningspolitiska reformerna sedan 1800-talet. Men vi behöver göra ännu mer, för vi är inte nöjda, säger FP-ledaren och utbildningsministern Jan Björklund.

– Vi måste våga ta tag i ordningssituationen. Det är alldeles för stökigt i klassrummen.

Sedan berättade Björklund om en flicka som berättat i en tidning att hon har hörselkåpor på i skolan men ändå hör pratet, samtidigt som han tog fram hörselkåpor.

"Hoppas det blir ditt slutbetyg"

Miljöpartiets Gustav Fridolin kontrade:

– Det verkar som att Jan Björklund har på sig de där hörselkåporna när forskarna pratar om skolan.

Sedan startade Fridolin ett rekvisitakrig genom att ta fram en griffeltavla. På den stod siffran 13,1 procent, den andel av niondeklassarna som nu går ut utan att vara behöriga till gymnasiet.

– Det här är underkänt, och jag hoppas att det blir ditt slutbetyg, sa Fridolin.

"Höjdhopp utan ribba"

Därefter kom debatten in på betygsfrågan. Folkpartiet och resten av Alliansen vill ha betyg från årskurs fyra. En linje som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anslöt sig till. De rödgröna vill se betyg från årskurs sex.

Jan Björklund använde friidrott i en betygsliknelse:

– Det går att hoppa höjd utan höjdhoppsribban. Men då begriper man inte om man nått målet. Klart det inte är kul att riva ribban, bli underkänd i ett ämne. Men man hjälper inte den som river ribban genom att avskaffa den.

ARTIKELN HANDLAR OM