Lööfs hån mot Åkesson

C-ledaren menade att SD:s politik var "bruna luftslott"

NYHETER

Flyktingdebatten blev hätsk i SVT:s direktsändning.

Annie Lööf refererade till Jimme Åkessons politik som "bruna luftslott".

– Äh, lägg av, fräste SD-ledaren. 

I kväll var det dags för den sista partiledardebatten.

Och när flyktingfrågan kom upp blev det en riktigt hätsk debatt.

– Jag har bett svenska folket att öppna sitt hjärta. Vi har den värsta flyktingsituation vi sett på 70 år, inledde Fredrik Reinfeldt.

"Ser resultat"

Han fortsatte:

– Vi måste ha politik för fler bostäder. Migrationsverket får bygga egna anläggningsboenden. Det stöd vi redan gör, man får jobba under asylsökningsprocessen, vi ser resultat.

Jimme Åkesson gick till snabb motattack och sågade regeringens arbete:

– Inget av det de försökt har fungerat. Man sköter inte invandringspolitiken. Man betraktar flyktingmottagning och flyktinghjälp som samma sak. Så är det inte. Reinfeldt har sagt att det kommer få konsekvenser för välfärden, sa SD-ledaren.

"Dörr i ansiktet"

Fredrik Reinfeldt replikerade:

– Det här är början på en bra integrationsprocess. Då kommer motivationen att försöka ta sig in i samhället. Åkesson vill att de ska ha en dörr i ansiktet som inte ger signal att de får stanna.

Åkesson menade att Reinfeldt lägger majoriteten av satsningarna på asylinvandring.

– Utanförskapet har ökat. Min utgångspunkt är att vi ska hjälpa så många som möjligt, det gör man genom att rikta resurser till där flyktingarna finns, i närområdet, i flyktingområdena.

"Humanitär stormakt"

M-ledaren svarade:

– Det gör vi. Sverige är en humanitär stormakt. Det är en mycket liten del som kommer till Europa. Det här försöket att dela upp människor och hävda att vi misslyckats det är felaktigt. Människor flyr från något men också till något. De vill bli en del av vårt samhälle.

Jonas Sjöstedt gav sig in i debatten:

– Åkesson älskar att ställa välfärd mot människovärde. Jag ser hur ni agerar i riksdagen. Du ställer dig och pekar finger mot de asylsökande. Du har fört en högerpolitik som innebär att pengar inte räcker till välfärden. Det är inte snyggt Jimmie.

SD-metafor

Jimmie Åkesson svarade med en metafor:

– Jag skyller på dig, Sjöstedt. Har man tio äpplen och tio hungriga barn, då ger man ett äpple till varje barn. Reinfeldts flylktingpolitik är att ge nio äpplen till ett barn.

Annie Lööf kontrade direkt:

– Det där lät ju väldigt ädelt. Men sanningen bakom ditt bruna luftslott är att du vill lägga 20 spänn per flykting och dag. Det är inte mycket. Sverige är en humanitär stormakt. Vi är byggda på solidaritet och öppenhet. När 1,6 promille av världens flyktingar knackar på Sveriges dörr, ska vi öppna våra hjärtan, ha ett bra flyktingmottagande, att man lär sig språket genom att komma i arbete.

– Åh, lägg av, fräste Åkesson som ilsknade till rejält på Lööfs uttryck "bruna luftslott". 

ARTIKELN HANDLAR OM