De segrade i debatten

1 av 11
NYHETER

Svenska folket kröner ­Stefan Löfven och Annie Lööf till vinnare i SVT:s partiledardebatt.

Det visar Aftonbladet/Inizios Sverige Tycker-mätning.

– Det är självklart roligt, säger Löfven.

I debatten i SVT i går kväll stod de åtta partiledarna mot varandra för sista ­gången inför valet i morgon.

Två av debattörerna stack ut ordentligt: Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C). I förrgår orsakade de rubriker efter tumultet i tv-studion där Lööf föstes bort av S-ledaren när hon upprepade gånger försökte räcka över en energianalys till honom.

En av fyra för Löfven

Debatten i SVT blev mer lyckosam för de båda.

Enligt en färsk mätning från Aftonbladet/Inizios ”Sverige Tycker” blev ­Stefan Löfven kvällens vinnare. En av fyra, 25 procent, av de tillfrågade tyckte att han var bäst medan Löfvens ­huvudmotståndare, Fredrik Reinfeldt (M), landade på 12 procent.

– Den här mätningen ­visar att Löfven vann debatten. Jag tolkar det som att han har gått ganska opåverkad genom veckan. Det ­beror på att han har medvind i opinionen, säger ­Karin Nelsson, projektledare för Sverige Tycker.

”Känns bra”

S-ledaren själv var glad över revanschen.

– Det är självklart roligt att det är så. Det känns bra och om det kvitteras av svenska folket så är det ­ännu bättre, säger Stefan Löfven.

Efter debatten åkte han med sina närmaste medarbetare till partihögkvarteret i Stockholm för att fira. Det är tradition inom S att samla den innersta kretsen för att hylla valarbetarna i valrörelsens sista skälvande timmar.

”En formtopp”

Andraplatsen tog Annie Lööf hem med 21 procent.

– Hon har också en formtopp den här veckan, det här är intressant att se att det plötsligt har blivit en match mellan Löfven och Lööf, ­säger Karin Nelsson.

Även C-ledaren gladdes åt siffrorna.

– Det är roligt att få bra ­respons efter debatterna. Jag tror att Centerpartiets politik för småföretag, ­miljö och landsbygd har gjort att fler får upp ögonen för oss, säger hon.

De tillfrågade, 548 personer, svarade på vem de tyckte var bäst i debatten i går kväll.

FAKTA

Så tycker panelen om kvällens partiledardebatt

Stefan Löfven (S): 25%

Annie Lööf (C): 21%

Jonas Sjöstedt (V): 13%

Fredrik Reinfeldt (M): 12%

Gustav Fridolin (MP): 9%

Jimmie Åkesson (SD): 9%

Jan Björklund (FP): 5%

Göran Hägglund (KD): 3%

Ingen av dem: 2%

Om Undersökningen

Undersökningen är gjord på uppdrag av Sverige Tycker inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 548 intervjuer den 12 september och genomförd som en webundersökning. Notera att osäkerheten är lite större när det gäller undersökningar som genomförs under kort tid och med färre intervjuer än annars brukligt. Frågan som ställdes var "Vem tycker du gjorde bäst ifrån sig i partiledardebatten på SVT1 i kväll?"