Björklund gick till attack mest

"Han har varit het i flera debatter"

NYHETER

Jan Björklund (FP) var den mest aggressiva partiledaren i SVT-debatten.

Han gick till attack i alla ämnen:

– Men han gör det med humor. Det gör att han inte framstår som dum, även om han attackerar mycket, säger retorik- och ledarskapsforskaren Lena Lid Falkman.

Aftonbladets mätning av partiledarnas attacker visar att Jan Björklund gick till attack 23 gånger.

– Han har varit het i flera debatter nu, och han fortsätter att attackera. Dessutom gör han det i flera ämnen, inte bara i skolfrågan. Han är taggad nu i slutspurten. Men han gör det ganska snyggt. Han fick till några av de roligare replikerna, som när han kallade Fridolin pojken med guldbyxorna, säger Lena Lid Falkman, som är retorik- och ledarskapsforskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Hon är inte förvånad över att Jimmie Åkesson (SD) hamnade på andra plats, med 22 attacker:

– Han har dubbelt så många som alla andra att attackera, och alla är emot honom. Så han måste attackera för att försvara sig.

På tredje plats hamnade Gustav Fridolin (MP), med 20 attacker:

– Han passade på att attackera i sina klassiska områden, klimatet och skolan. Då var han aktiv. Annars var han ganska osynlig i debatten, säger Lid Falkman.

Minst attacker delade Annie Lööf (C) ut. Hon gick till anfall bara nio gånger:

– Det förvånar mig en del, för hon var ganska dominerande i debatten. Hon diskuterade i nästan alla ämnen, och hon gjorde det ganska snyggt. Till exempel satte hon ner foten mot Åkesson och sade att "du har mage att anklaga oss för att inte ha hjärtan".

– Hon var den jag tyckte var bäst i kväll, men det kan ha varit för att hon pratade mer för sin egen politik än de andra, säger Lena Lid Falkman.

Det är alltså inte självklart att man vinner på att attackera mycket?

– Nej, det beror på hur attackerna ser ut. Det sätt som Löfven gick till attack på i dag och i går, det vinner han inget på. Som när han sade till Åkesson att "jag vet mer om jobben än du", och när han i går sade till Lööf att "jag har läst rapporten mer än du". Då sätter man sig över sin motståndare.

Lena Lid Falkman menar att Fredrik Reinfeldt, som hamnade i mitten av attack-fältet, tidvis försvann i debatten. Göran Hägglund däremot attackerade mer än vanligt:

– Hägglund var lite mer seriös och lite mer uppretad än han brukar vara. Han brukar skoja, men ikväll var det inte något smil på.

Stefan Löfven (S) var den partiledare som fick ta emot flest attacker från de andra, 16 stycken:

– Det är för att det just nu ser som om han blir vår nästa statsminister. Så det är lite självklart att han blev största måltavlan i kväll, säger Lena Lid Falkman.