S-sympatisör saboterade för TV4

NYHETER

Plötsligt drog Stefan Löfven i väg i tittaromröstningen under statsministerduellen i TV4.

Stödet blev så omfattande att produktionen misstänkte sabotage.

En person med S-sympatier visade sig ligga bakom.

Det var under duellen mellan landets två statsministerkandidater, Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) som sabotaget inträffade, skriver Expressen.

Första gången som tittarna fick ge tummen upp eller ner, med hjälp av mentometerknappar, var det Reinfeldt som hade stödet med sig. I nästa duell var det plötsligt S-ledaren som hade favör.

Gynnade Löfven

En kort tid in i programmet tvingades man avsluta mätningen – och försöka kontrollera vad som hänt.

– Alla hade fått unika länkar så vi kunde följa vad de tyckte. Ganska snart såg vi att en person tryckte tio gånger i sekunden. Det är så snabbt att vi förstod att länken hade spridits, säger Torbjörn Sjöström, vd för opinionsföretaget Novus som utförde mätningen för TV4:s räkning till Aftonbladet.

Eftersom de 300 som rekryterats till panelen hade fått uppge partisympatier kunde man snabbt konstatera att personen bakom sabotaget hade uppgivit S-sympatier.

"Visste för lite"

Mattias Hagerlund, projektchef för valsatsningen på TV4, är ledsen över det inträffade. Han ångrar att tittarna inte fick någon information om varför mentometerknapparna plötsligt försvann ur sändningen.

– Vi tyckte vi visste för lite om vad som hänt för att gå ut med det i direktsändning. Men vi borde ha berättat att vi hade tekniska problem, säger han till Aftonbladet.

Sabotaget kommer att utredas vidare. I nuläget vet man dock bara att personen som spridit länkarna själv har uppgivit sig sympatisera med S.

Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises beklagar det inträffade.

– Det är beklagligt att det går att manipulera mätningen och att någon valt att utnyttja detta, säger han.