Så stöttade Olofsson Alliansledarna efteråt

NYHETER

Efter valförlusten mötte den förra C-ledaren Maud Olofsson upp Alliansledarna utanför SVT:s studio.

I ett enskilt rum kramade de om varandra.

– Ja, vi har haft så himla mycket trevligt ihop, säger Olofsson efteråt till Aftonbladet.

En efter en höll de fyra Alliansledarna sina tal på sina respektive valvakor. Först ut var statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som inte bara bekräftade att regeringen i morgon lämnar in sin avskedsansökan – utan också avgår själv i vår.

Knappt en timme senare sammanstrålade de i SVT-huset. Där mötte ingen mindre än förra centerledaren Maud Olofsson upp dem.

– Det här är jättetråkigt tycker jag. Alliansen har betytt väldigt mycket för Sverige och jag tror att det kommer att visa sig också, säger hon till Aftonbladet.

Träffades i enskilt rum

Alliansen föddes för tio år sedan hemma hos Olofsson på hennes gård i Högfors i Västerbotten. I tre år har nu Annie Lööf (C) fyllt hennes plats. När Alliansen i dag förlorade riksdagsvalet efter åtta år vid makten fanns Olofsson där och gav sitt stöd.

Hon sågs gå in med dem i ett angränsande rum till SVT:s studio.

– Ja, vi har haft så himla mycket trevligt ihop. Det har verkligen varit ett bygge där vi i vått och torrt ändå har hållit ihop. Det har varit förhandlingar och kompromisser. Man ska vara klar med att alliansbygget är väldigt starkt och omfattas av väldigt många, säger Olofsson.

”Bildades hemma hos mig”

När dörrarna stängts bakom dem kramade de fem om varandra.

– Sen sa jag "nu slipper ni morgonsofforna". Jag kommer ihåg 2006 när vi vann valet så var det så att när alla andra pustade ut och sa att ni får vi vila efter en hård valrörelse då fick ju vi partiledare börja regeringsförhandla. Så var det 2010 också om än enklare. Jag tror att det är få som förstår hur vansinnigt mycket jobb det är att få ihop en regering och då hade vi ändå förberett oss i två år.

Hur tog de ditt skämt?

– De skrattade. Det finns ju den positiva stämningen mellan oss men jag tycker att det här är jättetråkigt. Vi gjorde någonting historiskt när vi bildade alliansens hemma hos mig.

Alliansen ska dock fortsätta och i höst lägga fram sin skuggbudget.

”Han är besviken”

När det var dags för partiledarnas intervju i SVT kom Maud Olofsson ut först och följde sedan dem från studion.

Hur verkar de ha tagit förlusten?

– Det är inte roligt att förlora ett val. Det är också styrkan en sådan här gång att de är fyra partiledare som håller ihop. Man blir starkare tillsammans.

Efteråt gick alla fyra alliansledarna direkt hemåt utan att ge några intervjuer i mediafållan.

Reinfeldt hade då inte kommenterat sin avgång till några andra medier än till SVT.

– Man får har respekt för hans beslut att avgå. Han är besviken naturligtvis och jag tror han också behöver fundera över vad som har hänt. Och "hur ska jag hantera det."