Här firar Stefan Löfven

1 av 6
NYHETER

Här firar Sveriges nästa statsminister sent i natt – på sin gamla stamkrog.

Han skålade i champagne med hustrun Ulla och sina vänner från facket.

– Tack. Det här betyder jättemycket för mig, sa Stefan Löfven.

Exakt vid midnatt klev S-ledaren Stefan Löfven upp på scenen på Socialdemokraternas valvaka på Waterfront hotel i Stockholm.

– Tack alla ni! Tack alla partiarbetare, tack till mitt älskade SSU. Jag är så oerhört stolt att få vara partiordförande för Socialdemokraterna, sa han.

Rörd och samlad fortsatte han sitt historiska segertal.

– Vi har börjat bygga en ny folkrörelse. Vi drivs av tron på demokratins kraft. Jag är oerhört stolt över att få vara partiledare för Socialdemokraterna. Vi ska bygga ett solidariskt Sverige. Ett bättre Sverige för alla.

”Kommer få en förändring”

Den tidigare svetsaren och IF Metallbasen slog fast att Sverige har valt bort Alliansen.

– Svenska folket har vänt ryggen mot skattesänkningar och privatiseringar. Svenska folket krävde en förändring. Och svenska folket kommer att få en förändring

Före Löfven gjorde entré hade stämningen på S-valvakan varit dämpad. Förklaringen var att partiet inte gjort något succéval. Och att Sverigedemokraterna mer än fördubblats.

Stefan Löfven fortsatte sitt tal med att vädja om samarbete över blockgränserna.

– Jag är beredd att bilda en för Sverige handlingskraftig regering. Men jag vill också ha sagt att handen är utsträckt till andra demokratiska partier. Vårt land är för litet för konflikter.

– Vi ska se till att Sverigedemokraterna inte får vågmästarrollen.

”Ett unikt läge”

Medan partikamraterna började sjunga "Internationalen" fortsatte Stefan Löfven till SVT-huset, dit han anlände kvart i ett i natt.

Löfven växlade kramar och några korta ord i studion med MP:s språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Efter att också ha svarat på några frågor från Sveriges Radio mötte han tillsammans med partisekreteraren Carin Jämtin de samlade journalisterna.

– Det är ett unikt läge. Vi har fått ett kvitto på att det jag har sagt under hela valrörelsen är rätt. Att vi inte kan låsa oss vid ett enda regeringsalternativ, sa han.

Stefan Löfven fick frågan om han kunde glädja sig åt segern, trots det besvärliga läget i riksdagen.

– Självklart. Om vi får möjlighet att bilda regering så är det en framgång.

Firade med hustrun

Därefter fortsatte Stefan Löfven till krogen Hubertus, i centrala Stockholm.

Restaurangen ligger bara ett stenkast från IF Metalls kansli. Under sina sex år som förbundsordförande i IF Metall brukade Stefan Löfven gå hit för att äta ställets specialitet, raggmunk och fläsk.

Nu hade vännerna från IF Metall tillsammans med SSU ordnat en överraskningsfest. På plats fanns även hustrun Ulla och gamla vänner. Och ditresta fackliga kamrater från USA och Finland och andra länder. Samma kompisgäng hade häromdagen också gett honom den röda slips han bar under valvakan.

Stefan Löfven klev in i lokalen klockan halv två i natt. Han tog emot ett jättefång med röda rosor. Och en flaska champagne från ägaren.

Stefan Löfven fortsatte att skåla och firade till sent i natt.

Redan i dag börjar allvaret.

ARTIKELN HANDLAR OM