Miljontals valde oss på valnatten

Valvaka och supergrafik tog läsarna nära dramat: Den här natten slår rekord

NYHETER

Miljoner läsare sökte sig till Aftonbladet för att få senaste nytt i den dramatiska val­natten.

Aftonbladets valgrafik hade 2,5 miljoner besök.

Aftonbladets 150 reportrar, fotografer och experter rapporterade på Aftonbladet.se och till dagens tidning.

Rösterna tickade in i supergrafiken, Fredrik Reinfeldt avgick och Stefan Löfven meddelade att han är redo att bilda ny regering.

– De otroliga siffrorna för vår valbevakning visar att Aftonbladet har positionen som Sveriges primära digitala nyhetskälla i allvarligast tänkbara nyhetsläge, säger chefredaktör Jan Helin.

”Historisk valbevakning”

Under ett par timmar sent i går kväll växte valresultatet fram i realtid i Aftonbladets supergrafik. Distrikt för distrikt.

Miljoner svenskar valde att följa rösträkningen via Aftonbladet, i mobiler, läsplattor och datorer. I valgrafiken var det enkelt att se hur grannar i kvarteret röstat.

– Den här valnatten slår alla rekord, alla förväntningar, säger Joakim Ottosson, interaktiv chef på Aftonbladet.

Valgrafiken ligger kvar på sajten och i mobilen så länge det finns intresse hos läsarna att ta del av den.

Rösterna tickade in i supergrafiken, Fredrik Reinfeldt avgick och Stefan Löfven meddelade att han är redo bilda ny regering. Bilden av ett nytt politiskt landskap i Sverige växte fram. Det nya läget analyserades långt in i natt i valvakan ledd av Karin Magnusson, med Lena Mellin som politisk kommentator - och med flera partiledare och politiska tung­viktare som gäster.

– Det har varit en historisk valbevakning för oss på Aftonbladet. Aldrig någonsin har vår journalistik tagit sig så många uttryck och former. Och aldrig någonsin har så många läst, följt och tittat på Aftonbladet under ett val, säger Jan Helin.

Se mer tv i dag

Aftonbladet TV:s valbevakning har hyllats under hela valrörelsen. Först för Partiprogrammet och senare för partiledardebatten som med över en miljon tittare ritade om den svenska mediekartan.

Att tittarna gillade Aftonbladets partiledardebatt bekräftas av undersökningspanelen Sverige Tycker som låtit tittarna jämföra debatten med de som genomförts av SVT och TV4. Hela 83 procent tycker att Aftonbladet debatt var lika bra eller bättre.

Tv-satsningen på politik fortsätter. I dag med Valvakna och från i morgon med två dagliga tv-program, en lunchsändning 11.30 med Lena Mellin och Valspecial klockan 18.

– De närmaste veckorna kommer efter denna natt att bli oerhört nyhetsintensiva. Vi laddar nu om för att leda bevakningen och diskussionen av regeringsbildningen, säger Jan Helin.