De kan ta över som M-ledare efter Reinfeldt

NYHETER

Fredrik Reinfeldts regering har fallit.

Hans besked att han också lämnar som Moderatledare chockade partikamraterna, uppger källor för Aftonbladet.

Nu börjar den svåra jakten för att hitta hans efterträdare - och spekulationerna är redan i gång.

Mandatfördelningen i riksdagen.

Det kom inte som någon chock när Fredrik Reinfeldt, 49, i går kväll meddelade att han avgår som statsminister. Han hade lovat att göra det om Alliansen blev mindre än de rödgröna partierna i valet.

Men hans beslut att också omgående meddela sin avgång som partiledare för M kom mer oväntat. Enligt vad Aftonbladet erfar chockades många partikamrater.

– Han har satt partiet i en konstig sits, det var ingen som trodde att han skulle gå direkt. Han kunde ha väntat och varit beredd att ta över om inte Löfven får ihop det. Internt skickar han nu ut signalen att det nu krävs rejält med förnyelse i partiet, säger en källa.

”En-mans-show”

Reinfeldt satsade i valrörelsen allt på tre saker: en stram budget, satsningen Sverigebygget samt en vädjan om att svenskarna skulle "öppna sina hjärtan".

– Han satsade allt på det och när det inte funderade insåg han att partiet nu stannat upp i sin förnyelse. Det har blivit en "one man show" med honom de senaste 18 månaderna och nu vill han inte stå i vägen för förnyelsen, säger en M-källa.

Flera av Reinfeldts statsråd och partikamrater hyllade i natt hans insatser för landet och M. Men internt började också jakten på vem som i vår ska efterträda honom. Inom partiet har spekulationerna redan tagit fart.

Flera källor uppger att många vill se Reinfeldts parhäst Anders Borg, 46, ta över. Men i dag meddelade han att han helt lämnar politiken.

Kvinna favorittippad

I stället riktas mycket ljus mot den avgående infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, 48, ordförande för M i Stockholms län. Hon är mycket populär, har en lång karriär i partiet och har synts mycket den senaste tiden, både i valrörelsen och på M:s Sverigemöte i Göteborg i våras.

– Hon är den enda som verkligen visat att hon vill, men det har på sina håll väckt ont blod i partiet, säger en källa.

Ett annat namn som nämns är gruppledaren i riksdagen Anna Kinberg Batra, 44. Dessutom nämns skolpolitiska talespersonen Tomas Tobé, 36, och Reinfeldts socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, 50.

Aftonbladet har sökt Catharina Elmsäter-Svärd, Tomas Tobé och Anna Kinberg Batra. Ingen av dem vill uttala sig om att det spekuleras i att de kan ta över partiledarposten.

ARTIKELN HANDLAR OM