Så ska Fredrik Reinfeldts efterträdare tas fram

1 av 3
Lars-Ingvar Ljungman (M).
NYHETER

Spekulationerna om vem som ska efterträda Fredrik Reinfeldt som M-ledare är i full gång.

Inom kort inleds arbetet inom partiet med att ta fram en kandidat som ska ta över.

– Det kommer säkert att ta några månader, det här är ingen enkel process, säger valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Efter att Fredrik Reinfeldt i går kväll meddelade att han avgår som partiledare för Moderaterna inleddes omgående spekulationer om vem som ska bli hans efterträdare. Planen är att valet av den nya M-ledaren ska ske på extra partistämma till våren. Det blir första gången partiet väljer ny ordförande sedan 2003, när Reinfeldt tog över.

Fram tills dess ska partiets valberedning arbeta med att sondera terrängen bland lämpliga kandidater och slutligen bestämma sig för en, som man sedan presenterar för stämman.

– Jag ser framför mig några månaders arbete med det här. Det är inget akut läge i den meningen, men det är kanske lika bra att börja. Men vi är inte igång ännu. Det är inte så många timmar sedan som vi fick beskedet från Fredrik. Det kommer säkert att ta några månader, det här är ingen enkel process, säger valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

"Ska åstadkomma ett bra resultat 2018"

Han menar att det finns en relativt tydlig kravprofil på vad man kommer att leta efter.

– En ledare för Moderaterna ska ju bland mycket annat kunna fortsätta att utveckla partiet och kunna kommunicera den utvecklingen både internt och externt, allt i syfte att åstadkomma ett bra valresultat 2018.

Många inom Moderaterna chockades av Reinfeldts besked, men enligt Ljungman finns det ingen anledning till oro.

– Jag känner en stor tillförsikt och jag är övertygad om att vi har ett antal kandidater som vi kommer att kunna välja mellan. Jag är fortfarande tagen av Fredriks besked, men någon oro över processen känner jag inte, säger han.

Aldrig haft en kvinna som partiledare

M har som parti aldrig haft en kvinna på posten som partiledare. I spekulationerna nämns både Catharina Elmsäter-Svärd och Anna Kinberg Batra som eventuella efterträdare till Reinfeldt.

Men valberedningens ordförande vill inte säga om det nu är dags för en kvinna att ta över.

– Jag vill inte på något vis gå in på spekulationer kring namn och annat. Den här processen måste få ta sin tid. Tanken är att vi i slutändan stå med den person som vi tycker är mest kompetent och lämpad att leda Moderaterna i valrörelsen 2018.

Lars-Ingvar Ljungman menar att det inte kommer dröja allt för länge innan han kallar samman valberedningen för ett första möte.

– Det här är ju en rätt omfattande process. Det är lika bra att få igång den. Men jag vill inte precisera det närmare än så.

Ulf Berg, ledamot i valberedningen och ordförande för M i Dalarna menar att det är viktigt att den nya personen har förtroende i hela landet. Han menar att det först ska pratas framtid, sedan namn.

– När vi vet vad vi vill göra, då ska man prata person. Då går man rätt väg. Då får du en bred förankring om vart vi vill föra partiet. Sedan får vi se till att vi får en lämplig ledare som kan föra oss mot våra visioner och i den riktning vi vill, säger han.